"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Докога с интервенциите?

Адриана Младенова / 01.08.2008
Гордо, ръководителите на преименуваната Насърчителна банка в Българска банка за развитие* заявиха тази седмица, че от септември ще започне да действа Националният гаранционен фонд. Фондът ще гарантира заеми от търговските банки за микро, малки и средни предприятия, които в противен случай не биха получили кредити поради липса на обезпечения.

Крах на международните търговски преговори

Ренета М. Димитрова / 01.08.2008
След седем години търговска дипломация, лобизъм, и политически саможертви преговорите в Световната търговска организация (СТО) се провалиха за пореден път, точно когато глобалната икономика, разтърсена от финансовата криза, имаше нужда от подобно договаряне. Набедените в пресата за последния крах на преговорите са САЩ, Индия и Китай поради неразбирателства, касаещи нивата на митата върху земеделските продукти и специалните предпазни мярки за производители в развиващите се страни.

Щастливото число четири

Зорница Манолова / 01.08.2008
В четвъртък парламентът реши, че собствениците на аптеки не трябва да имат повече от четири на територията на страната. Предложението идва от ДСБ и за учудване на всички е прието с мнозинство. Самите депутати, предложили тази регулация, не вярват, че тя ще проработи и ще доведе до искания резултат. Какво пък. Само че най-вероятно не са предположили, че мнозинството от останалите мозъци в парламента ще я приеме.

Изгряването на Гордън Браун като лидер на лейбъристите дойде в неподходящо време (продължение)

Методи Лазаров / 01.08.2008
... Предстои интересна предизборна кампания, която вероятно ще постави лейбъристите отново в опозиция и ще им даде може би не толкова желаното време за реструктуриране на водещите идеи на партията. Това развитие на ситуацията трябва да запали сигналната лампичка за социалистите в България, че промяната трябва да се върши не само на думи, но и на дела, защото иначе такива правителства заминават в историята.