"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Спортна София

Петър Ганев / 11.07.2008
Спортните бази в България са в окаяно състояние. Нямаме нито една модерна зала – било то мултифункционална или не. Разполагаме всичко на всичко с един сносен стадион. Общо взето, не е ясно как въобще развиваме някакъв професионален спорт. А какво да кажем за аматьорския спорт? Необходимо ли е въобще да коментираме състоянието на кварталните игрища? Нещата са повече от трагични.

Приземяване на туристическия сектор

Адриана Младенова / 11.07.2008
Тази седмица излязоха тревожни сигнали за развитието на българския туристически сектор. Хотелиерите на морето се опасяват от слаб сезон, оттегляне на цели групи туристи и невъзможност да запълнят легловата си база. Разходите на хотелиерите са се увеличили с 10-12% заради покачването на горивата и режийните, a засилената конкуренция не им позволява да вдигнат цените на продуктите. Заради обезценяването на британската лира спрямо еврото туристическите услуги за британските туристи автоматично са се увеличили с 18%.

Изгряването на Гордън Браун като лидер на лейбъристите дойде в неподходящо време

Методи Лазаров / 11.07.2008
“Новият лейбъризъм” е наименование, което датира от конференция на Лейбъристката партия от 1994 г. и ознаменува началото на вътрешнопартийната промяна, търсеща представителство във властта след безпрецедентния период на господство на Консерваторската партия в рамките на 5 мандата. Стратегът Питър Менделсон издърпва дуото Тони Блеър-Гордън Браун от дълбоките партийни редици като оръжие за скъсване с миналото на партията, някога създадена от синдикатите.

Коментар за избирателната система

Методи Лазаров / 11.07.2008
В понеделник се проведе конференция за избирателната система между важните политически субекти в страната по инициатива на президента. Изказаха се мнения за и против смяна на статуквото в сегашния избирателен закон и по-конкретно – въвеждане на някакъв мажоритарен или преференциален елемент в избора на народни представители. Интересно дали участниците в конференцията предварително са се били запознали с един позабравен фейлетон на Алеко Константинов, който представя примерен избирателен закон в контекста на българската политическата система в края на 19-ти век.

Държавен фонд „Земеделие” за пореден път дава кредити

Зорница Манолова / 11.07.2008
... За ефективните производители няма да е нужно насърчението и преференциалното третиране от страна на държавата. Държава също така не трябва да определя какво количество от какъв продукт да се произвежда и да отпуска пари под формата на субсидии, помощи или нисколихвени кредити на някои производители, за да се достигне определения обем, а в същото време останалите производители – конкуренти да си плащат пазарната цена за кредит.

Глобализация на мозъчните тръстове

Ренета Димитрова / 11.07.2008
Наблюдаваният рaстеж на изследователските организации, занимаващи се с обществена политика, или така наречените мозъчни тръстове, през последните няколко десетилетия е експлозивен. Подобен тип организации са нараснали не само на брой, но са разширили обхвата на своята дейност както и своето влияние при определянето на обществената политика. Въпреки това експанзивно разрастване, през последните десет години се наблюдава спад в нивото на ново регистрираните мозъчни тръстове.