"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

За ДДС и осигуровките

Петър Ганев / 13.06.2008
... Очевидно е, че правителството преразпределя прекалено голяма част от богатството ни (над 40%), като само фактът, че генерираме рекордни излишъци е достатъчно красноречив. Оказва се, че колкото и да е разточително правителството ни, то не съумява да похарчи всичко, което ни е отнело. Това ни води и до основният въпрос: Добре, данъците трябва да бъдат по-ниски, но от къде да започнем?

Референдум в Ирландия

Ренета Димитрова* / 13.06.2008
В четвъртък Ирландия гласува Лисабонския договор. Това е новата прекроена конституция на Европейския съюз, която обещава институционална ефективност и постоянен президентски пост, които ще олицетворяват единното лице на ЕС. Референдумът се наблюдава с голям интерес в цяла Европа. Въпросът, който вълнува повечето наблюдатели, е защо ‘келтският тигър’ рискува да обърне гръб на Европа след декада на внушителен икономически растеж?

Патентите да отпаднат?

Димитър Чобанов / 13.06.2008
Наскоро беше повдигнат въпросът дали е необходимо облагането чрез патент. Все още няма внесен подобен законопроект в Народното събрание (според наличната информация от страницата в интернет, която покрива законопроектите до 9 юни 2008 г. ), но е възможно това да се случи, тъй като е имало обсъждания в Комисията по бюджет и финанси и в Министерството на финансите.

Административни очаквания

Светла Костадинова / 13.06.2008
... Появиха се информации за извършени и планирани съкращения в няколко министерства, общини и агенции. Повечето са съкращения на незаети щатни бройки, но все пак е начало на положителен процес. Остава да видим дали ще има отчет за всички институции след 30 юни, какво ще покаже той и ще има ли някакви санкции за тези, които не са извършили оптимизации.