"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Тайната на ИПИ (15 години от регистрирането на Института)

Красен Станчев / 21.03.2008
Извън тясно професионалните кръгове едва ли някой знае, че миналата седмица се навършиха петнадесет години от регистрацията на Института за пазарна икономика. Мнозина сигурно не знаят и че, след четиринадесет години управление на института, авторът на тези редове е само надзорник на неговата работа. Но Светла Костадинова е вече известна като негов директор.

7 начина за намаляване на правителствения провал

Зорница Манолова / 21.03.2008
Изхождайки от множеството провалени правителствени програми в различни области и инициирани от различни министерства, трябва да се запитаме дали има начин те да бъдат редуцирани или избегнати напълно. Методите за това могат да бъдат най-разнообразни, варирайки от промени в бюрокрацията и администрацията като повишаване и оптимизиране контрола върху тях и подобряването на стимулите на обществения сектор за категорично изключване на правителствените дейности.

За работната сила и „вноса” на работници

Зорница Манолова / 21.03.2008
Напоследък много се изговори за недостига на работна ръка в България и набирането на работници от чужбина, които да запълнят свободните работни места. Важно е да се изясни какво предизвиква този проблем, какви са последствията от него и какво би могло да се направи, за да са доволни всички страни по въпроса.

БВП през 2007 г.

Димитър Чобанов / 21.03.2008
Националният статистически институт оповести данни за брутния вътрешен продукт (БВП) през 2007 г., който е в размер от 56 519.8 млн. лв. по текущи цени. Те са предварителни и подлежат на ревизия въз основа на годишна информация. По такъв начин са ревизирани данните за 2006 г. (увеличение на БВП с около 270 млн. лв., което увеличава базата при пресмятане на растежа за 2007 г.) и за първите 3 тримесечия на 2007 г.

Частна собственост?

Петър Ганев / 21.03.2008
В Конституцията на Република България е записано, че частната собственост е неприкосновена. Това твърдение беше често използвано през последните дни във връзка с предложените от Министерски съвет промени в Закона за държавната собственост. Оказва се, че управляващите застават твърдо зад идеята за неприкосновеност. Просто от време на време собствеността ще става неприкосновена за самия собственик.