"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Изпълнението на бюджета през 2007 г.

Димитър Чобанов / 01.02.2008
Като цяло растежът на разходите е най-висок след въвеждането на валутния борд. Въпреки поддържането на бюджетен излишък от почти 3.8% от очаквания БВП, инфлацията е висока и се съчетава с дефицит по текущата сметка и бърз растеж на заплатите. Съществен фактор за тези развития е нарастването на паричното предлагане в страната. При такива условия обаче политиката на рахлабване на бюджета – макар и временно, не е препоръчителна. Ако е необходимо да се направят някакви разходи, те трябва да се планират по-равномерно и да не се струпват в края на годината.

Странни идеи от Български пощи

Методи В. Методиев / 01.02.2008
През изминалата седмица в медиите се прокрадна информацията, че Български пощи имат идеята посредством своите структури да се превърнат в нещо като туристически информационни центрове. Държавните пощи ще осигурят инфраструктурата (2 986 пощенски станции в страната) за реклама на туристически продукти и дестинации, като за това специално ще бъдат оформени места в пощенските клонове.

Фитч: “Внимавайте с дефицита!”

Адриана Младенова / 01.02.2008
Международната рейтингова агенция “Фитч” понижи перспективите за кредитния рейтинг на България - от “стабилна” на “негативна” оценка. Същата съдба сполетя Латвия, Естония и Румъния, след като през декември миналата година агенцията понижи оценката си за Литва. Основната причина, която се посочва от агенцията, е високият дефицит по текущата сметка на страните.

За администрацията и вратичките*

Светла Костадинова / 01.02.2008
Последните статистически данни показват, че към септември 2007 в държавното управление и задължителното обществено осигуряване са наети общо 136 972 души. Това означава, че до средата на годината трябва да бъдат освободени поне 16 436 работещи в администрацията. Дали това ще се случи?