"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Денят на свобода от правителствена намеса отново е 29 май

Адриана Младенова / 11.01.2008
Тази година според бюджет 2008 г. денят на свобода от правителствена намеса ще бъде 29 май! Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, образно казано.

Как да се разплатим с агенция “Митници”?!

Петър Ганев / 11.01.2008
За да се освободи каквато и да е било стока от митниците, първо следва да се подаде митническа декларация и да се извършат съответните плащания по нея. Агенция “Митници” е напълно навлязла в света на високите технологии и за улеснение на гражданите всички плащания се извършват само и единствено по банков път. Всъщност нещата изглеждат наистина добре организирани и служителите на митницата и на съответната банка работят на 5 метра един от друг и на практика се гледат в очите през целия ден. Имат ли си обаче доверие?!

Икономиката през 2008 г. – очаквания*

Димитър Чобанов / 11.01.2008
Настъпването на новата година е повод за равносметка какво се е случило в икономиката на страната досега в и какво предстои през следващите 12 месеца. Основен вътрешен фактор за това отново ще бъде стопанската политика на правителството, която ще се влияе от стабилността на коалицията и съгласуването на интересите в нея, а външните са свързани с членството в Европейския съюз.

Минималната работна заплата през 2008 г.

Димитър Чобанов / 11.01.2008
През седмицата правителството взе решение за повишаване на минималната работна заплата в страната от 180 на 220 лв. от 1 януари 2008 г. Тази мярка е изпълнение на един от приоритетите на правителството, свързани с жизненото равнище на българските граждани според съобщението на пресцентъра му.

Отговори на противниците на приватизацията на училищата*

11.01.2008
Някои училищни настоятелства са не само склонни да последват примера на приватизацията във всички сфери и да приемат предложения за това, но и са подготвени да отговорят на изразените мнения против приватизацията. Съществуват недвусмислени и реални отговори за основните аргументи, които обикновено се поставят, когато става въпрос за приватизацията на училищата.