"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

2007 – нашите важни събития

Светла Костадинова / 04.01.2008
Всеки прави равносметка какво е успял да постигне през изминалата година. Ето и нашата скромна оценка ... Надяваме се и занапред да получаваме подкрепата на организации и граждани със сходни идеи, разчитаме на по-отворена към добри предложения администрация и на всички медии, с които работим успешно от години.Надяваме се и занапред да получаваме подкрепата на организации и граждани със сходни идеи, разчитаме на по-отворена към добри предложения администрация и на всички медии, с които работим успешно от години.

НЕ на енергийния холдинг!

Петър Ганев / 04.01.2008
... Помнейки тези събития, няма как да не възникне и въпросът: ако придобиването на 2 дружества с не особено голям дял на пазара от една частна компания ощетява конкуренцията и влияе негативно на пазара, как така консолидацията на най-големите дружества в сектора и образуването на един огромен държавен холдинг спомага за ефективната конкуренция на пазара?!

Изпълнението на бюджета до ноември

Димитър Чобанов / 04.01.2008
Министерството на финансите оповести официално данните за изпълнението на консолидираната фискална програма до края на месец ноември 2007 г. Приходите достигат 21.7 млрд. лв., разходите – 17.2 млрд. лв. и следователно излишъкът е в размер на 3 959 млн. лв., което е около 7% от очаквания брутен вътрешен продукт за годината.

Най-после зелена светлина за приватизация на болниците

Адриана Младенова / 04.01.2008
Министерският съвет прие промени в Закона за приватизация и следприватизационния контрол (ЗПСК) в последните дни на миналата година . След като изминаха две “сушави” години от управлението на правителството, в които почти нямаше приватизация на дружества, кабинетът реши да актуализира списъците в Закона и да освободи допълнителен ресурс за приватизация.

Снежни неволи. Deja Vu

Методи В. Методиев / 04.01.2008
След приключването на празниците и радостта от натрупания сняг, един ежегодно повтарящ се инцидент докара до нок-даун цялата страна. Да, точно така, този сняг, който има лошия навик да вали около нова година вместо по време на великденските празници или още по-добре през месец август, когато големите градове са опразнени от хора, защото всички са на почивка.

Кодекс за малко регулации

04.01.2008
На 17 декември 2007 година британското правителство публикува задължителен Кодекс за работата на регулаторите след одобрение от парламента по-рано. Той влиза в сила от 6 април 2008 година. От тази дата специално изброени регулаторни органи трябва да се съобразяват с правилата и разпоредбите на Кодекса при изпълняването на функциите си.