"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Съкращаването на администрацията е възможно. Ето как!

Светла Костадинова / 21.12.2007
До 30 юни следващата година всички държавни ведомства, включително и общините за делегираните от държавата дейности, трябва да извършат съкращения на числения състав с не по-малко от 12%. Това записаха депутатите, които приеха в сряда на второ четене текстове от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет. Пак тази седмица стана ясно, че 131 служители в държавната администрация са били уволнени през 2007 година заради корупция.

Коледата невъзможна или как се опитваме да пречим на глобализацията

Петър Ганев / 21.12.2007
Коледа наближава и хората масово започнаха да пазаруват подаръци за своите близки и приятели, а защо не и за самите себе си. Стълпотворението пред магазините се засилва с всеки изминал ден и това накара някой хора да се насочат към т.нар. Интернет магазини и да си пазаруват on-line. Това направих и аз, като реших да си поръчам някои книги от Amazon.com, впускайки се неволно в процеса на “глобализацията” и всички пречки, които се поставят пред нея.

БВП през деветмесечието на 2007 г.

Димитър Чобанов / 21.12.2007
През седмицата бяха оповестени предварителните данни за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие и първите девет месеца на 2007 г. Реалният стопански растеж е съответно 4.5% и 5.7%, което представлява понижение спрямо предходния период. Подобни стойности за тримесечие са реализирани за последно през 2003 г., като оттогава темпът на нарастване е бил неизменно над 5%.

Реформата на търговската регистрация*

Велико Димитров / 21.12.2007
Вече 14 месеца търговският регистър не може да заработи – първият планиран старт беше през октомври 2006 г., след което последователно датите се изместиха за януари и след което юли 2007. В крайна сметка, след поредната промяна на датата за влизане в сила на Закона за търговския регистър (ЗТР), това би трябвало да се случи след около две седмици.