"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

АЕЦ "Белене" завинаги

Красен Станчев / 19.10.2007
Какъв е изводът от развитието на преговорите по повод изграждането на АЕЦ Белене през тази седмица? Много просто - проектът се прояснява като загубена кауза и се доказват или дори биват надминати отрицателните предвиждания дори на големите скептици.

КЗК фундаменти!

Петър Ганев / 19.10.2007
Пазарната икономика е във вихъра си! Купуваш си ваучер за 10 лв., качваш се в Мини Купъра и заминаваш. По кабелната телевизия вече звучи радио, а цената на пълния пакет телевизии е едва 5 лв. на месец. „Пий с наслада, чака те награда” – разтваряш си step-чето и цялото семейство се озовава в „Кушадасъ”. Звучи прекрасно, но нека поспрем малко с „пазарния фундаментализъм” и се върнем в реалността.

Поглед върху доклада на UNCTAD

Методи В. Методиев / 19.10.2007
За трета последователна година потоците от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в глобален мащаб за 2006 нарастват с 38% и достигат 1,306 млрд. долара. Растежа на ПЧИ се наблюдава и в трите основни групи страни: развитите, развиващите се и страните в преход. Увеличаването на ПЧИ от части е предизвикано от високите корпоративни печалби, което дава отражение в покачващите се цени на акциите на световните пазари.

Ще имаме достъп до законите си безплатно

ИПИ / 19.10.2007
Тази седмица на заседание на правната комисия в Парламента беше подкрепен законопроектът за изменение и допълнение на закона за „Държавен вестник". Промените предвиждат цялото съдържание да бъде достъпно в Интернет от началото на 2008 година.

Последните новини от учителската стачка

Адриана Младенова / 19.10.2007
Въпросът, по който се разбраха двете преговарящи страни през седмицата, е децентрализиране на системата на училищното и предучилищно образование и преминаване към делегирани бюджети, като училищата стават второстепенни разпоредители с бюджетни кредити. Министър Вълчев публично обеща, че, ако е министър на образованието до края на учебната година, ще има матури. Защото вече години наред се отлагат зрелостните изпити по различни причини, което бави развитието на образователната система в страната.

От ЕК за българските нотариуси

Светла Костадинова / 19.10.2007
Това, че ЕК прави преглед на постигнатото в България и налага санкции ще се окаже добра политика. След като нашето общество, включително и Парламента, не може да осъществява ефективен контрол върху правителството, добре е че има външен фактор.

Университета Кеймбридж – поглед отвътре и някои размисли

Методи Лазаров / 19.10.2007
Традицията е важна брънка в развитието на едно общество. Тя се кове бавно като време и мъчително като усилия. Това се отнася особено за България, където останките от една ера все още тежат в обществените настроения, просто защото традицията така повелява.

Доклад "СТРОИТЕЛСТВОТО В БЪЛГАРИЯ – ЦЕНИ, РАЗХОДИ И ПРОГНОЗИ"

IW / 19.10.2007
На бизнес публиката в България Industry Watch представя данни и прогнози за строителната индустрия, които се основават на допитване сред над 50 специализирани строителни компании. Проучването е проведено през август и септември 2007 г. и данните, посочени от фирмите, се отнасят за годината до този момент.