"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

От какво зависи качественото образование

Адриана Младенова / 12.10.2007
“Не наливайте пари в нереформираната система” – около това становище се обединиха повечето експерти по случай исканията на учителските синдикати. Системата на средното образование в страната се нуждае от спешни и мащабни промени, които да намалят нейната неефективност и липса на стимули и мотивация на учителите да поддържат добро качество на обучението.

Бордът е най-подходящият паричен режим до приемането на еврото

Димитър Чобанов / 12.10.2007
Напоследък отново се заговори за валутния борд. Този път отношение взеха не български анализатори, а външни експерти. В свои изказвания представители на Европейската централна банка твърдят, че страните, които са възприели този режим, ще имат проблеми да поддържат доброто си представяне достатъчно продължително време. Те са изправени пред предизвикателството да са стабилни в процеса на конвергенция към средните нива на доходите в Европейския съюз.

Симеон Дянков се срещна с ИПИ

ИПИ / 12.10.2007
Тази седмица икономистите от Института за пазарна икономика, заедно с други колеги, се срещнаха в неформална обстановка със Симеон Дянков – автор на изследването „Правене на бизнес” на Световната банка.

Радини вълнения в XXI век

Георги Ганев, Център за либерални стратегии / 12.10.2007
Когато неотдавна българските медии за пореден път преоткриха колко малко знаят българските ученици и колко зле са подготвени, те използваха като една от ярките илюстрации за факта, че произволно срещнати на улицата деца не знаят героите от „Под игото”. Очевидно според тези медии знанието за романа на Патриарха на българската литература е мяра за знание изобщо, за способност на младите българи да се справят с предизвикателствата на XXI век.

Доклад "СТРОИТЕЛСТВОТО В БЪЛГАРИЯ – ЦЕНИ, РАЗХОДИ И ПРОГНОЗИ"

IW / 12.10.2007
На бизнес публиката в България Industry Watch представя данни и прогнози за строителната индустрия, които се основават на допитване сред над 50 специализирани строителни компании. Проучването е проведено през август и септември 2007 г. и данните, посочени от фирмите, се отнасят за годината до този момент.

11 идеи за приватизация

Методи В. Методиев / 12.10.2007
Като че ли през последните година-две правителството забрави или не иска да си спомня за останалите държавни предприятия и структури, които трябваше отдавана да бъдат приватизирани. Те, от своя страна, едвам-едвам кретат и единственото ефективно действие, което извършват, е да усвояват държавните субсидии.

Слух, достоен за Нобелова награда!

Петър Ганев / 12.10.2007
Най-авторитетният доклад в защита на теорията за глобалното затопляне, причинено от човешката дейност, достига до авторитетното „Ами, възможно е”! Същото би казал и всеки случайно срещнат човек на улицата. Да се вярва сляпо на подобно твърдение и на един филм с висока художествена стойност и почти нулева научна такава, е просто безумие.

Кой казва, че с парите не може да се купи щастие?*

Йохан Норберг / 12.10.2007
Има една разпространена теория, популяризирана напоследък в книгата на британския икономист Ричард Лейард, според която с парите не може да се купи щастие. Лейард твърди, че припечелването на много пари не ни прави по-щастливи, защото по-голямата част от нас се интересуват повече от относителното богатство, отколкото от неговата абсолютна стойност.