"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Doing business 2008: напредък, но може и по-добре

Методи В. Методиев / 28.09.2007
През изминалата седмица излезе годишният доклад на Световната банка - Doing Business 2008. България се нареди сред десетте страни, направили най-много реформи за изминалата година. България заема 46 място по леснота за правене на бизнеса от общо 178 държави, участващи в годишното проучване. Почетните първи места за 2008 година се заемат от Сингапур, следван от Нова Зеландия и САЩ. А аутсайдерът в класацията е Конго (заемаща последно място).

Роша Монтана – тъмната страна на природозащитниците!

Петър Ганев / 28.09.2007
Роша Монтана е малко селце сред гористите планини в западна Румъния. Залежите от злато в покрайнините на селцето се определят като най-големите в Европа, а минна дейност е осъществявана вече повече от две хилядолетия, като започнем от Цезар и стигнем до времето на Чаушеску. Местността е заслужила името си – „Червената планина” – водата в околността отдавна е станала червена от отделянето на токсични отпадъци в продължение на 2 000 години.

Нов лек за аптеките*

Петър Ганев / 28.09.2007
Тези дни от Българския фармацевтичен съюз бяха така любезни да алармират обществото, че аптеките в България масово ще започнат да фалират. Цените на лекарствата ще паднат, фармацевтите няма да могат да покрият разходите си и накрая всички ще останем без лекарства – каква перспектива само!

Докладът на Световната банка за конвергенцията

Димитър Чобанов / 28.09.2007
През седмицата беше оповестен доклад на Световната банка, имащ за цел да покаже как да се ускори процесът на конвергенция на България към Европейския съюз . Основният извод от доклада е, че трябва да се повиши растежът на производителността на труда, като в по-дългосрочен план достигне 5% годишно.

Икономически поглед върху антимонополното законодателство*

Методи В. Методиев / 28.09.2007
В българското политико-икономическо пространство непрекъснато се подхвърлят термини, като „монопол”, „конкуренция”, „регулации” и „държавна намеса”. Обяснението, на значението, на всяка една от тези думи неминуемо изисква вмъкването и на останалите думи от гореспомената група.

Цитат на седмицата - брой 345

28.09.2007
"Истината е, че Великата депресия е причинена от погрешното управление (на парите) от страна на държавата. Тя не е причинена от провала на частната инициатива" Милтън Фридман

Доклад: Строителството в България - цени, разходи и прогнози

IW / 28.09.2007
На бизнес публиката в България Industry Watch представя данни и прогнози за строителната индустрия, които се основават на допитване сред над 50 специализирани строителни компании. Проучването е проведено през август и септември 2007г. и данните, посочени от фирмите, се отнасят за годината до този момент.