"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

За учените, стачките и реформите

Методи В. Методиев / 14.09.2007
През последните няколко седмици „младите учени на България” организираха поредица стачки и логично привлякоха общественото внимание. Идеята за такъв вид протест се е зародила в научните среди на Българската академия на науките и в последствие е намерила съмишленици и в академичните среди на Софийския университет.

По „Тракия” към морето или към Европа?

Методи Лазаров / 14.09.2007
Летните отпуски завършиха, хотелите вече почти се опразниха, само дупките по пътя за морето си останаха. Което е нормално, защото времето е пари, а икономическите агенти знаят най-добре как да си разпределят времето - летуващите са си взели дозата почивка, за да постигнат по-добра работоспособност, а хотелиерите са постигнали висока рента за сезона и вероятно ще се пренасочат към други дейности за останалата част от годината.

Инфлацията през август – причина ли е за тревоги?*

Димитър Чобанов / 14.09.2007
Националният статистически институт обяви предварителни данни за индекса на цените през август. Повишението спрямо юли е 3.1%, а на годишна база (спрямо месец август 2006 г.) – 12%, което е рекордно високо от 2000 г. насам.

Трябва ли да се приватизира спортният тотализатор?*

Адриана Младенова / 14.09.2007
Българският спортен тотализатор (БСТ) е държавно предприятие, което има за цел да набира парични средства, за да подпомага развитието на спорта в страната и поддържането и изграждането на спортна база в училищата.