НОВО от ИПИ!
17.08.2007
Аудио Бюлетин
Сребърен фонд или реформа на пенсионната система?
Адриана Младенова / 17.08.2007
Миналата седмица публично беше разпространен списък с приоритетни проекти на закони, които парламентът трябва да приеме до края на годината. Един от тях е Законът за Сребърен Фонд. За тази идея се заговори усилено преди две години, но все още не е реализирана на практика. Идеята е в специален фонд да се заделят приходи от приватизация и част от бюджетния излишък и натрупаният ресурс да се управлява на капиталов принцип.
Глобалните неравенства изчезват с растежа на световната икономика
Ксавиер Сала-и-Мартин* / 17.08.2007
Предлагаме Ви кратко резюме на интересна статия, представяща резултатите от голямо изследване свързано с измерването на глобалните неравенства в доходите в световен мащаб, на Ксавиер Сала-и-Мартин, публикувана в годишния доклад на „Индекс за икономическа свобода 2007 на фондация Херитидж и ”Уолстрийт Джърнъл”.
„Таен клиент”
Петър Ганев / 17.08.2007
Тази седмица се оказа, че докато икономисти от ИПИ оценяваха ефективността на държавната администрация (само централната администрация), се е провеждала подобна проверка, инициирана от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. За този проект на МДААР не се знаеше нищо досега, което е разбираемо, имайки предвид, че името на проекта е „Таен клиент”.
Несъстоятелността на философските аргументи против намаляването на данъците*
Красен Станчев / 17.08.2007
През миналата седмица, първо по българската програма на радио „Немска вълна", а сетне и в пресата мой стар познат и известен писател се почувства задължен да изкаже тревогата си по повод намалението на данъка върху личните доходи от сегашните номинално прогресивни нива от между 20 и 25 на сто до пропорционалните и приложими към всички 10%.
Цитат на седмицата - брой 339
17.08.2007
„Има три нива на реакция срещу всяка нова идея, като предложение ни за данъчна реформа: Първата реакция е: Това е лудост! Никога няма да проработи! Не ми губете времето! Втората реакция е: Възможно е, но не си заслужава труда! И последната: Винаги съм казвал, че е добра идея! Радвам се, че се досетих за това!" Роналд Рейгън, САЩ 1986 година