"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Интервенциите на пазара на зърно – до кога ще ги има?

Адриана Младенова / 10.08.2007
Тази седмица в общественото пространство се лансира идеята за деблокиране на държавния резерв и пускането на пшеница на пазара на изкуствена ниска цена. Реализирането на тази мярка беше възпрепятствана (поне засега) от необходимостта от разрешение от Европейската комисия и фактът, че в България все още няма изградена Интервенционна агенция към ДФ “Земеделие”.

Цените пак нещо не били наред

Велико Димитров / 10.08.2007
Явно по-оригиналните предизборни идеи на политиците вече са се изчерпали (въпреки, че тепърва започнаха с обещанието за 10% данък върху доходите) и единственото, което им остана е тоталният популизъм, какъвто представляват обещанията и мерките за контрол на цените на свободния пазар.

Програмните бюджети – малко програмни, съмнително отчетни*

Светла Костадинова / 10.08.2007
Според указания на министерството на финансите от февруари 2007 година, девет министерства и една държавна агенция трябва до 03 май т.г. да предоставят отчет за изпълнението на програмните бюджети за 2006 година, който трябва да е „огледало на плана …

България Vs Румъния

Петър Ганев / 10.08.2007
На практика напиращото желание на всяка една от двете държави да се представи по-добре от другата, поне на хартия в някой доклад на Европейската Комисия, тласка и двете страни в правилната посока. Това съревнование постави управленията на двете страни в една конкурента среда, в която целта не е достигането след половин век на западните страни, а изпреварващото развитие спрямо другия бряг на Дунава.

Малка, но важна стъпка

Светла Костадинова / 10.08.2007
Образователното министерство оповести идеята си да върне пълния избор на учителите по отношение на учебниците - сега те трябва да избират измежду 3 учебника по даден предмет, които са одобрени от министерството.