"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Където се появят пари, държавата бърза да се намеси

Велико Димитров / 08.06.2007
Преди 6-7 години никой не проявяваше особен интерес какво се случва на фондовия пазар – нито държавата, нито инвеститорите. И ако случайно някой от последните го направеше и вложеше пари, то в най-голямата част от случаите ги губеше.

Мястото на е-правителството в процеса на издаване на строително разрешително

Методи В. Методиев / 08.06.2007
Електронното правителство се дефинира от Европейският парламент като „механизъм, съчетаващ използването на информационните и комуникационните технологии от държавната администрация с организационни изменения и новопридобити умения, водещи до подобряването на обществените услуги и демократичния процес”

Неправителствена организация агитира срещу прахосничеството на държавни средства*

08.06.2007
“Граждани срещу прахосничество на държавни средства” (Citizens Against Government Waste, CAGW) е най-голямата неправителствена организация на данъкоплатците в Съединените щати с над един милион членове и поддръжници, която се е посветила да премахне прахосничеството, измамата, злоупотребата и лошото управление на държавни средства от правителството.

Проектът Белене – неистини, лъжи и факти

Георги Касчиев / 08.06.2007
Най-неочаквано при посещението му в България еврокомисарят Пиебалгс изказа подкрепа за проекта Белене. Бил обоснован, нужен, прозрачен и т.н. Това ме накара да се замисля сериозно – дали пък случайно въпросният чиновник не познава по-добре историята му от мен.

Балонът на заплатите

Адриана Младенова / 08.06.2007
Сигурно няма човек в България, който да не иска да получава гарантирано толкова, колкото е минималната работна заплата във Франция (1218 евро) или поне Гърция (668 евро). Защо ние българите да получаваме по-малко от средностатистическия европеец? Нима трудът ни струва по-малко?

Пазарен или държавен резерв?!

Петър Ганев / 08.06.2007
Някога да сте чували за източване на пазарния резерв на България? Предполагам, че НЕ. Всъщност няма как да сте чували, защото такова понятие не съществува (поне досега). Съществува обаче нещото „държавен резерв” и при него източването играе централна роля.