"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Кога ще започнем да си плащаме здравните осигуровки?

Светла Костадинова / 27.04.2007
Тази седмица в публичното пространство се появи идеята за реформа в областта на здравеопазването. Министърът на финансите оповести, че се обсъжда идеята част от здравната вноска да постъпва в частен здравен фонд по подобие на пенсионната вноска.

Поглед към европейските фондове

Адриана Младенова / 27.04.2007
Заплахата от невъзможността да бъдат усвоени парите от ЕС по линия на структурните и кохезионни фондове и субсидиите за селското стопанство е една от най-тиражираните и обществено обсъждани теми в публичното пространство. Въпреки че присъединяването на страната към ЕС се случи на 1 януари 2007 г., все още не са започнали да функционират програмите по европейските фондове и да се приемат документи на кандидатите.

Търговският дефицит дърпа ли надолу американската икономика?

Даниел Грисулд* / 27.04.2007
Всеобщо е мнението, че отчетения търговски дефицит в САЩ за 2006 година е основната причина за лошите макроикономически показатели на страната. Това е така поради допускането на редица икономисти и анализатори, че нарастващия внос на САЩ измества от пазара местните продукти и намалява растежа на реалния БВП на страната.

Регулиране на капиталовите пазари: отново европейско оправдание за българско недоразумение

Красен Станчев / 27.04.2007
Миналата седмица в парламента бе внесен законопроект за пазарите на финансови инструменти, разработен от правителството. Материята по уредба на търговията с ценни книги е сама по себе си сложна и законопроектът се нуждае от подробен анализ.

Красавицата и звярът, веселият президент и предстоящите майски вълнения

Методи Лазаров / 27.04.2007
Последните няколко дни по света бяха изключително окрасени в политически цветове. Ясни са резултатите от проведения в неделя първи тур на президентския вот във Франция . Борис Елцин, президент на Руската федерация в едно много интересно време, почина в понеделник. Изборите за европарламент пък набират скорост у нас.

Президентският резервоар за мисли

Красен Станчев / 27.04.2007
През изминалата седмица президентът представи своите тридесетина съветника. И неочаквано един седмичник публикува извадки от стенограма за заседание на тези и други хора с президента, състояло се преди Великден.