"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Новите (стари) идеи на БСП

Димитър Чобанов / 20.04.2007
Предизборната кампания за европарламента, както и желанието на Българската социалистическа партия да спре понижението на подкрепата си сред избирателите доведоха до активизиране на социалистите. Обявените от БСП цели са да се повишат доходите, да се осигури достоен стандарт на живот, икономиката да стане конкурентоспособна и технологична.

БАН и по-високите заплати

Велико Димитров / 20.04.2007
Винаги, преди избори (сега наближават местните и тези за европейски депутати), гражданските прояви на определени социални и професионални групи се активизират над обикновеното. След протестите за по-високи доходи на заетите в заетите в БДЖ, градския транспорт, учителите, лекарите и пенсионерите, подобни искания отправиха и учените от БАН – по-високо заплащане (в съответствие с придобитата научна степен) и увеличение на годишно отделяните средства за наука от 0,2% до 0,33% от БВП.

Икономически предпоставки за ограничена намеса на държавата в икономиката*

20.04.2007
Представяме Ви основните моменти от едно изследване направено от „Center for Freedom and Prosperity Foundation". Темата на това изследване са правителствените разходи и ефектите, които предизвикват върху националната икономика. Практическият пример на САЩ ?

Висше образование

Петър Ганев / 20.04.2007
Тази седмица Народното събрание гласува на първо четене измененията в закона за висшето образование. Въпреки че постоянно се говори за по-голяма автономия на университетите и поставянето им в една конкурентна среда, управляващите все още се страхуват да предприемат по-радикални мерки в тази посока.

Мисия велосипедна в столицата

Методи Лазаров / 20.04.2007
През изминалата седмица общинската комисия за децата, младежта, спорта и туризма прие предложението да се създадат по-добри условия за велосипедистите. Според решението на кметската администрация алеи за велосипедисти ще се предвиждат при проектирането на нови улици, както и тези трасета ще се създават при ремонт на вече построени пътни артерии.

Добро предложение от Масларова

Димитър Чобанов / 20.04.2007
Министърът на труда и социалната политика Масларова направи едно изказване през седмицата, което заслужава внимание: “Ще сложим край на “професията” социално слаб и повече от 18 месеца няма да изплащаме социални помощи...

Защо летище Пловдив няма да се отдава на концесия?

Адриана Младенова / 20.04.2007
В началото на месеца Министерството на отбраната прехвърли летищата в Пловдив и Горна Оряховица на Министерството на транспорта. Според официалната позиция на ресорните министерства това беше първата стъпка от процедурата по отдаване на концесия на летищата. Концесионирането на летищата е включено като приоритет в дългосрочната стратегия за развитие на транспортната инфраструктура на Република България до 2015 г.