"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Какво може и какво не трябва да има в актуализираната социално – икономическа програма на БСП?

Светла Костадинова / 13.04.2007
Понякога е предизвикателство да се опитаме да познаем какви промени ще се обсъждат в социално–икономическата политика на БСП на пленума тази събота. Предизвикателство е, защото някои от водените политики в последните две години са откровено в ресора на опозицията. Ако въобще има такава в момента.

ЕС изостава от САЩ и Япония в научните открития

Адриана Младенова / 13.04.2007
В средата на миналата седмица Европейската комисия публикува анализ на състоянието на Европейско изследователско пространство и представи сравнение на тенденциите за развитие в областта на науката в ЕС, САЩ и Япония.

Още размисли над данъчната конкуренция при данък печалба в ЕС

Методи Лазаров / 13.04.2007
През изминалата седмица християн-демократите в Словакия обявиха, че ще излязат с декларация пред парламента за защита на сегашната данъчна политика за плосък данък, която дава благоприятни резултати за икономиката. Тази декларация е в отговор на течащите в момента в Брюксел дискусии за реформа за данъците за околна среда и за консолидирана обща ставка за ЕС на данък печалба.

Пазарът работи и на Великден

Адриана Младенова / 13.04.2007
Спомняте ли си как протичаше празничното пазаруване преди 18 години? Дълги опашки за банани и други “екзотични” стоки, шоколадовите яйца се купуваха само от Кореком, асортиментът от стоки беше ограничен и еднообразен, налагаше се да познаваш “правилните” хора, за да можеш да напазаруваш деликатеси, а да прекараш Великден във Венеция беше просто немислимо.

Строителните разрешителни и Интернет

Петър Ганев / 13.04.2007
До каква степен са навлезли информационните технологии в общинските администрации и можем ли да говорим за прозрачност на административните услуги в България? Да се информираш за процедурата за издаване на строително разрешително се оказа трудна задача според Интернет мониторинга, който направихме на 22 общини и информацията за процедурата за издаване на строителни разрешителни представена там.

Активна позиция – има такова нещо и то дава резултати

Светла Костадинова / 13.04.2007
След като вече повече от една година имаме европейски наблюдатели/депутати вече са налице и реални резултати от тяхната работа. Става въпрос за Мартин Димитров (СДС), чието предложение за премахване на минималните акцизи върху алкохола в ЕС беше прието от Комисията по икономически и финансови въпроси в Европейския парламент тази седмица.

Време за данъци!

Мъри Ротбърд / 13.04.2007
Само след два дни е 15 април. Тази дата е може би една от най-тъжните през цялата календарна година. Защо ли? Защото всички работещи (и плащащи данъци) хора трябва да са приготвили и предали своите данъчни декларации.