"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Прозрачност и икономически растеж

Светла Костадинова / 16.03.2007
Май на всички вече е ясно, че предложените промени в Закона за достъп до обществена информация от група народни представители са нелогични, откровено вредни и не трябва да се приемат. Каква накратко е случката?

Трудовият пазар през 2006 г.

Димитър Чобанов / 16.03.2007
Наскоро Националният статистически институт оповести данните за пазара на труда през 2006 г. Въпреки положителното развитие на българската икономика все още заетостта е ниска, а безработицата - висока в сравнение със средното за света.

Висшето образование: нова стратегия по стария проблем

Методи Лазаров / 16.03.2007
През изминалата седмица министър Даниел Вълчев официално представи новата стратегия за висшето образование пред парламентарната комисия за образованието. Стратегията тепърва ще се доразвива, доизяснява и променя като вече се чуха първите интересни отзвуци от академичните среди. Стратегията върви успоредно и с поправки в Закона за висшето образование, които министърът желае да бъдат приети до 20-ти май.

Сеул – прозрачност на администрацията в издаването на строителни разрешителни

Петър Ганев* / 16.03.2007
Придобиването на монопол над информацията от страна на бюрократите и насърчаването на „потайността" в администрацията обикновено води до злоупотреби с властта, корупция и обезсърчаване на способността на гражданите да наглеждат бюрократичната дейност. Пълното изсветляване на информацията за правителствените дейности поощрява участието на гражданите в административния процес и осигурява защитата на правото на хората да знаят как са управлявани.

За милиардерите, предприемачеството и изоставането на Европа – кратък коментар

Момчил Кръстев / 16.03.2007
Преди седмица списание „Форбс" публикува поредната си класация на най-богатите хора в света. Тазгодишното издание включва 946 души, което представлява най-високото число на милиардери в историята. Това, което най-общо обединява голямата част от тези богати хора, е тяхната находчивост, изобретателност и предприемачески дух. Не е изненада, че почти половината от всички намерили място в класацията са американци и/или са направили състоянието си именно в САЩ.