"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Вредните митове за публичната здравна система във Франция

09.03.2007
Френската система за социално осигуряване, въведена още през далечната 1944-1945 г., налага задължително участие от всички френски граждани и така си осигурява стабилно финансиране независимо от провежданата политика. Според общественото мнение такава система води до равенство в достъпа на французите до здравеопазването и осигурява пълното финансиране на техните здравни нужди

Седалищна реформа във висшето образование

Красен Станчев / 09.03.2007
Министърът на образованието и науката се оплака през седмицата пред в-к „Монитор”, че нямал правомощия да закрива „нелегалните центрове към ВУЗ-овете.” За съжаление страницата на министерството не дава точен запис на казаното от министъра. Но явно се замисля нова реформа, която едва ли ще доведе до нещо добро.

Международният индекс за право на собственост: мястото на България

Петър Ганев / 09.03.2007
„Когато собствеността е в частни ръце и законът е установен по такъв начин, че всички, включително правилата сами по себе си, са обект на един и същ закон, икономиките ще просперират и цивилизацията ще се развива”.

Българското правителство подкрепя всичко, май

Светла Костадинова / 09.03.2007
Като страна-членка на ЕС трябва да имаме мнение и позиция по въпросите, които се обсъждат в съюза. Често сме се чудили как точно се изготвя позицията на България по определени въпроси, когато се изпраща делегация, представяща ни в Брюксел. Чудили сме се, защото често не сме знаели каква е позицията, т.е. не е била обявена в публичното пространство. Само от време на време, когато има гаф, българската общественост научава, че например, "България и още осем страни от ЕС подписаха декларация, с която настояват за политика, насочена към социална Европа".

Предложенията на КНСБ за промени в данъците: една крачка напред, две назад

Адриана Младенова / 09.03.2007
Тази седмица КНСБ провъзгласи своите идеи за промяна в данъчна политика при облагането на личните доходи на работещите. Предложенията на представителния орган на синдикатите са разнопосочни и могат да се разделят условно в две групи – положителни и негативни от гледна точка на влиянието им върху работещите и работодателите в страната и респективно, върху икономиката.

Предпоследна стъпка към разумно законодателство: смисъл и предистория

Светла Костадинова, Красен Станчев / 09.03.2007
Тази седмица, на 8-ми март, се случи нещо революционно в българския парламент. На първо четене в Народното събрание бе гласуван проекта на закона за изменение и допълнение на Закона за нормативните актове, внесен от Мартин Димитров и Филип Димитров (народни представители от групата на ОДС).