"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Инфлацията през 2006 г.

Димитър Чобанов / 19.01.2007
Наскоро бяха оповестени данните за индекса на потребителските цени за декември, което е добър повод за кратък анализ на развитието на този показател през 2006 година.

Киото или морално ли е да плащаме за тези след нас?

Яна Попкостова / 19.01.2007
В последните няколко години дори в България темата за опазване на околната среда набира все по-голяма популярност. В тази насока глобалното затопляне е наболял проблем както за учени, така и за политици и икономисти на световно ниво.

Покана за пресконференция от създателите на Индекс на икономическа свобода 2007

19.01.2007
Имаме удоволствието да ви поканим на станалата вече традиционна пресконференция за представяне на Индекса на икономическа свобода 2007. На 14 февруари 2007 г., Пресклуб на БТА, 11.00 часа, г-н Тим Кейн, редактор на тазгодишното издание, както и икономисти от Института за пазарна икономика ще коментират резултатите и мястото на България в класацията за икономическа свобода. Индексът на икономическата свобода се издава ежегодно от Heritage Foundation и The Wall Street Journal. Българският партньор на издателите е Институтът за пазарна икономика. Ще бъде осигурен превод на български език.

Безумия във фармацевтичния сектор

Адриана Младенова / 19.01.2007
Управляващите направиха свойски завой “наляво” и се отметнаха от текстовете на проектозакона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Проектът беше приет на първо четене още през месец август миналата година, но неговото разглеждане на второ четене все се отлагаше. Предложението на закона предвиждаше да се либерализира процедурата по отваряне на аптеки и да се позволи на всички търговци (вкл. и на юридически лица) да бъдат собственици на аптеки, а не само на магистър-фармацевти. Това щеше да узакони вече съществуващата практика за наличие на вериги-аптеки. Но по изказванията в пресата и стенограмите на заседанията на комисията по здравеопазване личи, че пазарната логиката и здравият разум няма да възтържествуват, отново, за кой ли път. Както и досега, само магистър фармацевти ще имат право да откриват аптеки и да бъдат техни собственици.