"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

В памет на Милтън Фриидман

Методи В. Методиев / 08.01.2007
16 ноември 2006 г. ще остане, като една от най-тъжните дати в новата история на свободната човешка мисъл. Четири месеца след като отпразнува своя 94 рожден ден големият икономист, кавалерът на либертарянството Милтън Фриидман почина.

Платежният баланс за деветмесечието

Димитър Чобанов / 08.01.2007
През седмицата Българската народна банка оповести предварителни данни за платежния баланс на страната до края на третото тримесечие на 2006 г. Продължава нарастването на дефицита по текущата сметка и реализирането на излишък по финансовата. Общият баланс за деветмесечието е положителен и достига 1285.8 млн. евро.

Стопански ефекти от социалната демокрация

Красен Станчев / 08.01.2007
След ноемврийските избори от 1919 г. в Белгия Алберт Първи Сакскобурготски установява ред, който след време става типичен за почти цяла Европа. Това са първите следвоенни избори в тази страна, с почти универсално избирателно право на всички граждани, без жените. Впрочем в Белгия все още от време - навреме възниква спор дали изборите през 1919 г. са конституционни и валидни, но по-важното е, че след тях в страната се установява коалиционно управление на три партии – католическата, либерална и социалистическата и се формира една паралелна власт на първите в Европа „социални партньори”.

Трябва ли да мръзнат студентите?

Велико Димитров / 08.01.2007
Колкото и всяка една година да е по-различна от предходните, те всички си приличат по едно: в системата на държавното образование все някой някъде мръзне през зимните месеци. Според представители на тези институции парите, които държавата отпуска, не стигат за отопление, учениците или студентите (а понякога и преподавателите) не посещават занятията и така отсъствието на средства за парно за известен период през годината се превръща в централна тема за българското образование.

Неочакваните промени в акцизите за 2007 г.

Адриана Младенова / 08.01.2007
По време на дебатите по бюджета на Република България през 2007 г., които продължават през последните 3 седмици, стана ясно, че се подготвят две основни промени в ставките за акцизите за 2007 г.: