"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

10% данък печалба – резултат на осем години усилия на Института за пазарна икономика

Светла Костадинова, Красен Станчев / 20.10.2006
Постижението на народните представители от вчера си има своята предистория, не е заслуга на самите тях, а на търсенето на такава промяна от обществото. Водеща роля във формирането на това търсене имаше и все още има нашият институт. Ето един кратък обзор на въпросните усилия

По-високи глоби за нарушения по пътищата

Димитър Чобанов / 09.01.2007
През седмицата стана ясно, че правителството е гласувало промени в Закона за движение по пътищата, според които глобите за нарушения ще нараснат значително. Целта на подобни мерки е да се ограничи броят на пътнотранспортните произшествия и на отрицателните последици от тях. Те могат да се изразяват в загуба на човешки живот, тежки увреждания на здравето, инвалидност, унищожено имущество и т.н. Следователно предотвратяването на тези инциденти би било полезно за отделните хора и за обществото като цяло, но остава да се намери решение на проблема как да се направи това по най-ефективния начин.

Законопроектът за изменение и допълнение на конституцията

Красен Станчев / 09.01.2007
„Долу избирателите”? Вчера, след пет-шест месеца яснота, че ще има нова промяна в конституцията, след четири седмици спекулации в пресата, след неизвестно колко консултации в парламента, при явен обществен интерес и очевидна принципна необходимост гражданите да знаят какво ще се случи с основния закон и техните права и задължения по него, народното събрание най-накрая помести на страницата си проектозакона за поредното изменение и допълнение на конституцията на тази страна.

Едмунд Фелпс - нобеловият лауреат по икономика за 2006 г

ИПИ / 09.01.2007
Тази година Нобеловата награда по икономика е присъдена на американския икономист Едмунд Фелпс. През 1959 г. той защитава докторска дисертация в университета Йеил, от 1982 г. е професор по политическа икономика в Колумбийския университет в Ню Йорк и по настоящем е и директор на Колумбийския център по капитализъм и общество.

Относно консолидацията на дружествата в енергийния сектор

Адриана Младенова / 09.01.2007
В края на миналата седмица министър Овчаров обяви, че е възложил на служителите от министерството си да направят подробен анализ на идеята за консолидация на енергийните дружества в един мега холдинг. Според думите на министъра резултатите от проучването ще покажат доколко целесъобразна е тази стратегия и в каква степен да бъде осъществена консолидацията на компаниите. Първоначалното предложение, което ще се тества, е да се обединят в един мега холдинг бъдещите структури на преструктурираните НЕК и “Булгаргаз”, заедно с ТЕЦ “Марица Изток 2”, мини “Марица Изток”, АЕЦ “Козлодуй”.