"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Ние препоръчваме

ИПИ / 09.01.2007
Институтът за пазарна икономика има нова подстраница за Икономическата свобода в България и по света. На нея можете да намерите данни, статии и интересни материали по темата.

Заблуди, груби лъжи и икономически популизъм

09.01.2007
Инжектиране на покупателна сила чрез разтягане на заплатите, за да се съживи хилава икономика; изсмукване на богатите, за да се помогне на бедните и раздаване на помощи на “развиващите се” страни, за да се намали потока на нелегални емигранти към развитие свят – всичко това са фалшиви обещания, които звучат достатъчно добре, че им се вярва.

За приватизацията на "Международен панаир Пловдив"

Методи В. Методиев / 09.01.2007
През изминалите месеци се получаваха различни сигнали от министерство на икономиката по отношение на желанието или нежеланието за приватизация на “Международен панаир Пловдив”. В последствие стана ясно, че държавата не иска да се оттегли изцяло от участието си в дружеството: “терминът приватизация е неточен за преструктурирането на панаира, тъй като категоричното становище на министерството е мажоритарният пакет да остане държавна собственост” - изказване на министъра на икономиката Румен Овчаров.

Цитат на седмицата

ИПИ / 09.01.2007
“По дефиниция, държавата е институция, която може законно да използва сила, за да постигне целите си и е монополист във връзка с горепосоченото на определена територия.

Противоречията на Общата селскостопанска политика на ЕС

Велико Димитров / 09.01.2007
Ако склонността за въвеждане на протекционистични мерки не беше толкова разпространена сред политическите елити, може би нямаше да е необходимо да се отделят милиони долари за международни конференции, кръгли маси и т.н. в търсене на лекуващи либерални решения.

Чуждестранна помощ - колективизъм или свобода

Цветелина Радославова / 09.01.2007
В началото на септември бе представено десетото, юбилейно издание на Индекса за икономическа свобода на канадския институт „Фрейзър”. Институтът за пазарна икономика е местният партньор на индекса за България и е ангажиран с представянето му пред българската публика.

Как България да стане по-свободна? Десет препоръки

Светла Костадинова / 09.01.2007
На 7 септември ИПИ представи Индекса на икономическата свобода 2006 на института Фрейзър. България се е подобрила положението си с две места - от 70-то на е отишла на 68-мо място, но резултатът е един и същ в сравнение с предходния доклад. Основната причина за повече от скромното представяне на страната ни е липсата на значителни реформи през 2004 година, които да подобрят възможностите на гражданите и бизнеса за натрупване на благосъстояние.