"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Покана за пресконференция: Икономическата свобода

ИПИ / 09.01.2007
На 07 септември 2006 г., от 12.00 ч., в пресклуба на БТА Институтът за пазарна икономика ще представи Индекса за икономическа свобода от юбилейното, десето издание на канадския институт “Фрейзър”. ИПИ е местен партньор за индекса за България.

Имиграцията – по-скоро положително или по-скоро отрицателно явление за приемащата страна?

Велико Димитров / 09.01.2007
През последните седмици се появиха редица статии в британския печат, повдигащи въпроса дали след като България и Румъния се присъединят към ЕС работниците от тези две страни да имат свободен достъп до пазара на труда в Обединеното кралство или не. По-голямата част от изказаните мнения от журналисти и действащи политици от управляващата лейбъристка партия, бяха, както може да се очаква, “за” налагането на ограничения под някаква форма. Сравнително по-ограничено присъствие в медиите имаха привържениците на свободния пазар, подкрепящи политиката на отворени врати за българи и румънци, т.е. равнопоставеност с всички други граждани на ЕС25.

Към проектантите – повярвайте на пазара

Светла Костадинова / 09.01.2007
Малко остана за да бъдат премахнати някои от най-вредните изисквания и пречки пред упражняването на професията архитект и проектант и отново се появяват представители на гилдията, които с последни усилия може и да успеят да отложат промяната.

Kапитализмът процъфтява сред обикновените индийци

Барун Митра / 09.01.2007
Индия, една от най-бързо развиващите се икономики днес - има среден годишен растеж от 6%. Потенциалът й да се превърне в икономически гигант вече е признат, както и излизането й на арената на информационните технологии. Протичащият в момента дебат за аутсорсинга само акцентира върху огромния човешки капитал, който Индия притежава и способността му да се конкурира с най-добрите в света. Изминали сме дълъг път.

Нашата акредитация на висшето образование

Методи В. Методиев / 09.01.2007
Напоследък ставаме свидетели на разнообразни по вид и степен опити за реформи във висшето образование. Те се състоят от различни по обхват и насоченост акции от страна на държавните органи, насочени към “образователни реформи”. Последното публично раздухване на такива акции бяха резултатите от едногодишната работа на Националната агенция за оценяване и акредитация. Ако не броим някои изключения, след едногодишната работа на чиновниците и академичните експерти на агенцията излиза, че всички държавни университети предлагат качествено образование и заслужават да продължат да приемат и да обучават студенти.

Разнопосочни идеи от БСП

Димитър Чобанов / 09.01.2007
В края на миналата седмица се проведе заседание на Висшия съвет на Българската социалистическа партия, по време на когото са били обсъдени въпроси, свързани с данъчното облагане. В хода на дискусията е предложено повишаване на 28% на ставката по данъка върху личните доходи за групата с над 1 400 лв., което ще се съчетае с повишаване на необлагаемия минимум и премахване на ставката от 22%. Идеите за осигуровките и данъка върху печалбата са за понижение с по 3 процентни пункта. Заедно с това се предвиждат проверки за платени данъци при покупки в размер над 5 000 лв.