"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Идея за стандартен международен речник на икономическите термини, понятия и организации

ИПИ / 09.01.2007
Красен Станчев, съвместно с Центъра за глобално икономическо развитие и Рута Вайниене – автор на идеята и на първоначалния вариант работи върху българското издание на Стандартен международен речник на икономическите термини, понятия и организации.

Платеното образование

Димитър Чобанов / 09.01.2007
През седмицата се появи информация, че Министерският съвет е одобрил идеята да се възстанови платеното обучение в държавните университети. Предложението е на Министерството на образованието и науката и трябва да започне да се прилага от учебната 2007-2008 г. Според настоящия му вариант 20% от студентите в бакалавърска степен, които са постигнали най-нисък среден успех (през първата година - от кандидатстудентските изпити, а след това - от следването си), ще заплащат пълните разходи за обучението си.

За петролните котировки

Методи В. Методиев / 09.01.2007
В сряда - 23/08/2006 - фючърсът на суровият петрол с падеж септември поевтиня с близо долар в Ню Йорк, до 71.76 щ. д./б. Ето и някои от основните фактори, движещи падането на цените на петрола: · Изненадващите за участниците на пазара данни за петролните запаси на САЩ. Те показаха по-нисък спад от предвидения. · След изразената от Иран готовност да преговаря за мирно разрешение на ядрената криза, в момента участниците на петролния пазар следят за отговора на страните-членки на Съвета за сигурност и се опитват да преценят доколко Техеран е готов на отстъпки и какви точно ще бъдат мерките, взети от ООН.

Странният свят на законодателството за защита на конкуренцията

Институт за свобода на предприемачеството, Бе / 09.01.2007
Според икономиста Доминик Т. Арментано, автор на “Антитръстовите закони: доводите за тяхната отмяна”, законодателството за защита на конкуренцията не е успяло да постигне целите си и трябва да бъде отменено. Случаят Майкрософт е класически пример за законодателно решение, взето в името на защита на конкуренцията, което работи против интересите на потребителите. Състезавайте се, но не печелете. Не правете продуктите си толкова атрактивни за потребителите, че 90% да купуват от Вас, а не от Вашите конкуренти, както направи Майкрософт. Не прибавяйте допълнителни характеристики на продуктите си безплатно, както прави Майкрософт. Ако го сторите, група бюрократи, които никога не са правили нищо през живота си, могат да ви ударят с глоба от 497-милиона евро, каквато Европейската комисия наложи на Майкрософт през 2004г