"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Цитат на седмицата

Институт за пазарна икономика / 16.12.2006
“Гласът на народа” не винаги е “гласът Божи”. Народното мнозинство не винаги е автоматично правото. Мнозинството не може да прави всичко, което си поиска. Дори демократично легитимното управление трябва да бъде ограничавано, когато се в личния живот и собственост.

Ще има ли нови телевизии на пазара?

Димитър Чобанов / 16.12.2006
В тази дискусия се включиха представителите и на регулаторните органи, които се занимават с радио и телевизионните дейности, а това са Съветът за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулирането на съобщенията (КРС). Позициите на двата регулатора обаче, изглежда не съвпадат, като всяка от страните представя аргументи в полза на своята теза, които би трябвало да звучат убедително.

В очакване на фискалната децентрализация в България

Адриана Младенова / 16.12.2006
За фискална децентрализация в България управляващите заговориха сериозно още през 1996 г. (становищата на ИПИ по темата датират дори от по-рано). През 2002 г. беше приета концепция за фискална децентрализация и програма за нейното реализиране, по която се сформира работна група. Въпреки всички тези “усилия” на правителството, в средата на 2006 г. финансовото управление на общините е все още силно централизирано и липсва автономност и самостоятелност на местните органи на властта по отношение на фискалната им политика.

“Български пощи” ЕАД – накъде?

Радослава Доганджиева / 16.12.2006
Споменатият случай би трябвало да бъде обезпокоителен не само за привържениците на пощенската приватизация, но и за всеки потребител на пощенски услуги. В момента ситуацията с “Български пощи” би могла да се определи като трагична. Благодарение на монопола си върху пратки до 150 г и на субсидиите, които получава от държавата, пощенският оператор не се страхува от конкуренция и няма никакъв стимул да повиши ефикасността си. Много често нелюбезна служителка обслужва единственото отворено гише в кварталната пощенска станция, а писмата и колетите, които успеят да стигнат до получателите, са в окаяно състояние. В същото време, само за две години, цените на услугите за вътрешна кореспонденция са се покачили с над 20%, а тези на услугите до страни, членки на ЕС, с цели 50%.

Добрата новина

ИПИ / 16.12.2006
За повече по темата виж: За българските архитекти, белгийските им колеги и Германия

За два аспекта от криворазбраната икономическа политика на Министерството на земеделието и горите

Елена Маринова / 16.12.2006
Обещание и съвет на министъра на земеделието и горите, направени през тази седмица, са два ярки примера, за това как министерството, като институция, чиито представител е г-н Кабил,:

Циганите и проблемът с правата на собственост

Красен Станчев / 16.12.2006
Цигани се настаняват на общинска земя, построяват си „къщи”. Те са в правото си да направят това, защото не знаят, че земята е общинска, няма табели или други знаци, които да ги уведомяват за стечението на обстоятелствата около тази собственост. Те действат по правилото на първия собственик – настаняваш се и земята става твоя.

Ще се преборим ли с адвокатите този път?

Светла Костадинова / 16.12.2006
В проекта се предвижда от обхвата на освободените доставки с ДДС да отпаднат правните услуги. Реакциите на юристите са толкова очаквани, че никой не е изненадан. Имаше изявления от типа “ще съдим държавата пред международни институции заради нарушено право на защита” (добър подход от юристи) и „ готови сме да вдигнем стачка” (необяснимо действие от хора, които би трябвало да разчитат на словото и представяне на убедителни аргументи в своя защита).