"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Светът чества падането на Берлинската стена

16.12.2006
Институт за пазарна икономика, Българско общество за индивидуална свобода (БОИС), техни съмишленици и приятели на свободата се включиха към световните чествания на годишнината от падането на Берлинската Стена. На 9 ноември 1989 г. след 28 години насилствено разделение се поставя началото на обединението на източна и западна Германия, като това е преломен момент в световната история в борбата срещу тоталитаризма и потисничеството на свободата на хората.

Лични впечатления от отварянето на Берлинската стена

16.12.2006
Би трябвало да съм роден с известен шанс. Едно от многосмислените съвпадения в живота ми бе обстоятелството, че се озовах в Берлин почти веднага след вдигането на желязната завеса. Ето част от онова, което съм си записал.

За ползата от конкуренцията

16.12.2006
Колко струва пътуване от Барселона до Брюксел на 5 декември 2005 година сутринта с връщане на 7 декември сутринта? Отговорът е “зависи”. Ако се ползва нискотарифна авиокомпания, цената е под 30 евро. Ако се ползва традиционна авиокомпания, цената е 1350 евро. Разликата между двете цени е 1320 евро, т.е. нискотарифният превозвач предлага 47 пъти по-ниска цена.

Не толкова различни предложения за данъка върху личните доходи

16.12.2006
Един от компонентите на бюджета са приходите в него, голяма част от които се получават чрез данъчното облагане в страната. Тук ще се спрем на предложенията на отделните партии в парламента за облагането на доходите на физическите лица и осигуровките и какво ни подсказват те за политиката на самите партии.

Френските бунтове: решение чрез предлагане

16.12.2006
Можем да предположим, че Никола Саркози, министър на вътрешните работи на Франция и най-известният френски политик, просто изведе на показ усещанията на френския елит, като нарече бунтовниците “измет” още в първите дни на бунта. Той най-вероятно знае, че е по-добре подобни мисли да останат недоизказани в размирни времена, тъй като те нажежават допълнително ситуацията. Не можем да забравим и изказването му една седмица преди размириците, в което обещава “война без милост” на насилието и високата престъпност в покрайнините.

Болничната оперета

16.12.2006
Още през 1998 бе ясно, че реформата в здравеопазването ще забоксува. Оперетата с финансирането на болниците, на която сме свидетели през изминалата седмица, е само видимата част от системните проблеми.

Пари за транспорта – колко още!?

16.12.2006
След обявяването на проекто – бюджета за 2006 г. сме свидетели на много интересни реакции от различните министерства. Трябва първоначално да отбележим, че почти половината от министерствата са отказали да съгласуват предложения краен вариант от министерството на финансите.