"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Световен ден на свободата.

16.12.2006
На 9 ноември ще честваме 16 години от събарянето на Берлинската стена. Това събитие има емблематичен характер и е символ на победата на свободния човешки дух и воля над комунизма и тоталитаризма. Трансатлантическият институт, благотворителна фондация, базирана в Обединеното кралство, е поела инициатива за ознаменуване на датата като Световен ден на свободата .

За идеята да се разшири повинност “детска градина”

16.12.2006
Разликата между военната служба и задължителното посещаване на детска градина не е толкова голяма. В първия случай донаборниците плащат с пропуснатите ползи за отслуженото време (трудови доходи, квалификация, опит), а във втория родителите плащат годишните или месечни такси и други извънредни разходи, както и данък “не можете сами да гледате и възпитавате детето си, дори и да искате”.

Всеки помага на себе си като помага на другите

16.12.2006
През седмицата бе разпространен меморандум от страна на фирма АМЕТА по повод птичия грип. Ние препечатваме част от него защото сме убедени, че информацията е от полза за всички и защото показва, че частният сектор работи наистина според едно от фундаменталните изисквания на пазарната икономика, а именно че всеки помага на себе си като помага на другите.

Идеи на вниманието на г-жа Такева

16.12.2006
Може би е крайно време да се помисли за военизираме на учителската професия. Така учителите ще могат да се насочват към градове и райони, където профсъюзът прецени, че има нужда от учители.

Преговорите с МВФ – засега резултат няма

16.12.2006
На 26 октомври приключи поредната мисия на Международния валутен фонд, но без да се договорят условията за стопанската политика до края на настоящото споразумение, което изтича през втората половина на 2006 г. Въпреки това представителите на МВФ изразиха увереност, че при следващото си посещение ще се постигне съгласие между тях и българските власти.