"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Добрата новина

16.12.2006
Тази седмица ОДС внесе в парламента пакет от предложения за промени в данъчните закони. Те предвиждат сериозно намаляване на данъчната и осигурителната тежест в страната. Предложенията включват:

Рисковете на Европейската регионална политика

16.12.2006
  Европейската регионална политика предизвиква въпроси от теоретическо и прагматично естество. Сред първите централни са “какви са теоретичните основания за решаването на т.нар. регионални проблеми?” и “какво представлява европейската регионална политика?”. Прагматичният въпрос е “какво да се прави с тази политика”?

Няколко примера за лобизъм

16.12.2006
Държавата в България продължава да се намесва в частните пазарни отношения. Това става чрез промяна на нормативни актове, налагащи ограничения пред бизнеса. Това се прави със съдействието на лобистки групи в отделните сектори, които имат достатъчно влияние и средства да подпомогнат това усилие. Общият резултат е ограничаване на конкуренцията, което означава високи цени, липса на стимул за повишаване на качеството или най-общо казано – забавяне на развитието.

Булгартабак няма да се приватизира сега (а дали изобщо?)

16.12.2006
Министър Овчаров, шеф на икономиката и енергетиката, със сигурност е вече много по-щастлив човек, отколкото около година по-рано. От сега нататък на него и неговата партия в много отношения няма да им се налага да хабят сили в планиране и търсене на “сродни души” (има се предвид ДПС) за прокарване и налагане, където може на вредните си социалистически възгледи(1). Негативите са за всички нас: откакто е на трона в своето ведомство, министърът може спокойно да пренасочи енергията си от по-безобидното битие на опозиционен социалистически деец към реалното изпълнение (или съответно неизпълнение) на мерки, които да сложат “голям прът” в колелата на някои сектори от икономиката. Такъв един отрасъл е производството на тютюн и цигари, представено от държавния монополист “Булгартабак”.