"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Вечно и непреходно послание - Маргарет Тачър за книгата “Законът”

16.12.2006
Като част от поредицата “Либертариум, на 10 май 2005 г., издателската къща МАК представи великата книга на Фредерик Бастиа “Законът”. Инициативата е на Калин Манолов, преводът от френския оригинал е на Калина Любомирова, а редакцията е на Ивелина Тодорова. Ние горещо я препоръчваме и в знак на уважение към нашите читатели публикуваме тук предговора на Маргарет Тачър към книгата както и откъс от самата книга.

Аргументите в полза на “Белене” все още липсват

16.12.2006
През седмицата министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски публикува статия във вестник “Дневник” (броя от 10 май, стр.12), в която обявява пълната си подкрепа за довършването на АЕЦ “Белене”. Във въпросната статия се казва, че “това е най-големият инвестиционен проект на Балканите и трябваше всяка подробност да е проверена, а всяко действие да бъде публично обяснено. Само така съмненията могат да бъдат разсеяни, само така можем да опровергаем критиците, противниците и скептиците”. По-нататък в статията се допълва, че “трябва да се опитаме да предпазим този проект от емоции”.

Ролята на малките и средни предприятия за икономиката на България

16.12.2006
Малките и средни предприятия (МСП) са много важни за икономиката, защото представляват източник на добавена стойност и предлагат значителна част от работните места. Последните данни на Националният статистически институт относно МСП са за периода до 2002 г. включително и трудно може да се направи оценка на дела в икономиката на тези предприятия през следващите години. Все пак бихме могли да допуснем, че развитието на тези предприятия е сравнително постоянно и да анализираме наличните данни.

Нужен е референдум и за присъединяването, и за „конституцията” на ЕС

16.12.2006
През седмицата бе ратифициран договора за присъединяване към Европейския съюз. След това президентът Първанов поиска съставянето на специален ред за референдум. Текстът на договора бе преместен на по-невидимо място в страницата на правителството в Интернет.