"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Кой е Ричард Ран?

ИПИ / 10.01.2007
Ричард В. Ран е познат на българската общественост като ръководител на групата, поканена през 1990 г. от министър-председателя Андрей Луканов да очертае концепцията за прехода на България. По-късно, в края на 1990 г. и началото на 1991, групата имаше срещи с различни комисии на Великото народно събрание и практически няма елемент от пазарните реформи в България, който да не бе застъпен в тях.

Памфлет за туризма

ИПИ / 10.01.2007
Различни експерти и политици по света и в България в продължение на дълги години се "лутат", търсейки отговор на въпроса "Какви са основните проблеми пред туризма?". Но вече това е в миналото, защото заместник-министърът на икономиката, г-н Хаджиниколов, откри отговора на този въпрос, обобщавайки години аналитичен труд и знание. А именно че, "основният проблем пред растежа на туризма е сезонността виж.

Полско представителство на неправителствени организации в Брюксел

ИПИ / 10.01.2007
От 2001 г. полският неправителствен сектор има собствено представителство в Брюксел (за повече информация виж тук). Основната цел на офисът е да подобри комуникацията между полските НПО и страните-членки на ЕС, както и с представители на ЕС и парламентаристи.

Предопределеният провал

Ричард Ран / 10.01.2007
Напоследък започнахме да свикваме с гледката на корпоративни шефове с поставени белезници заради представени неверни или подправени финансови документи, или заради лошо стопанско управление. Но забелязали ли сте колко рядко ни се отдава възможност да видим държавен служител, арестуван заради същите неуспехи във финансовото управление, въпреки че действията на държавните служители засягат далеч по-широк кръг хора - на практика всички данъкоплатци - и причиняват повече стопански щети от тези на провалилите се корпоративни мениджъри.

Крепостните на Дикме, или как земеделието се връща в средновековието

ИПИ / 09.01.2007
Правителството и тази година ще се намеси на зърнения пазар. За разлика от последните две години, когато аргумент беше "ниската цена" и "свръхпредлагане", сега формалната причина е "висока цена" и "недостиг". Правителственото решение от 28 август е забрана на износа и продажби на зърно от резерва при по-ниски от пазарните цени (без да се казва какво разбира под "пазарна цена", но при категорична оценка, че тя не му се харесва).