"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Развития по сделката за БТК

ИПИ / 10.01.2007
През седмицата "Вива Венчърс" се съгласи да увеличи цената за 65% от БТК до 230 млн. евро, да се откаже от дивидента за 2002 г. в размер на 65 млн.евро, да намали планираните съкращения в БТК с 2000 души и да увеличи инвестициите през първите три години. Така правителството и “Вива Венчърс” достигнаха до съгласие по параметрите на сделката за БТК, поради което шансовете да се сключи скоро сделка се увеличават. Разбира се, имайки предвид досегашното развитие на сделката прекаленият оптимизъм е излишен.

Читателските умения на министерството на войната

ИПИ / 10.01.2007
През миналата година Военното издателство публикува книгата “Секретността: американският опит” (1) , дело на Даниъл Патрик Мойнихан (сенатор от Ню Йорк, един от най-образованите членове на сената на САЩ, починал преди няколко месеца).

Неаналогичен случай: Словакия, данъци, инвестиции и ролята на неправителствените организации

ИПИ / 10.01.2007
В началото на август един от читателите на Икономически знания по Интернет (www.easibulgaria.org) уведоми другите читатели и участници във форума, че: 1. “Досега словаците плащаха прогресивен данък върху приходите започващ от 10% до 38%, а фирмите плащаха данък от 25%“; 2. “Словакия предвижда налагането на единен данък от 20% (всъщност 19% - б.а.) върху приходите на физическите и юридическите лица, който ще влезе в сила от 1 януари 2004 г.”; 3. “Очаква се, че тази радикална реформа ще повиши ефикасността и ще опрости словашката данъчна система.” 4. "Тези промени в данъчната система трябва да повишат конкурентноспособността на словашките фирми и да доведат до повишаване на жизненото равнище на всички граждани на страната. В същото се предвижда ДДС от 20%. Намаленият данък от 14% за продуктите от първа необходимост отпада.” 5. Отхвърля се – нека добавим от свое име – и данъкът върху дивидентите.

Туризъм и местни данъци

ИПИ / 10.01.2007
Идеята на министър Шулева за превръщане на курортите в общини е много полезна. В резултат от нейното обсъждане, ще се окаже, че проблемът изобщо не e в данъците (т.нар. туристически такси) и в това кой ги използва. Работата е в крайно неефективната схема на българските туристически услуги и никакви данъци не могат да променят състоянието на нещата.