Събития

Седми семинар на Клуба на икономическите журналисти (24 ноември 2011)

 

"България и еврото"


На 24 ноември 2011 г., се проведе седмия и последен за тази година семинар на Клуба на икономическите журналисти.

Темата на семинара беше "България и еврото", а лекторите, икономистите Десислава Николова и Калоян Стайков, говориха за:

  • Еврозона и ЕЦБ – първоначален дизайн и замисъл. Текуща практика на ЕЦБ;
  • Спасителни механизми – замисъл, таймлайн за превръщането на ЕФФС в ЕСМ, коментар за евентуалната им ефективност;
  • България и еврото – ползи /разходи, цена на приемането.

Обучението е насочено към журналисти и студенти по журналистика, с интереси в областта на икономиката. То е поредното от серия обучения, които са част от проекта на ИПИ и БМА “Клуб на икономическите журналисти”, финансиран от фондация „Америка за България”. Участието е безплатно.

 

Разгледайте презентациите от семинара:

Еврозона и ЕЦБ – първоначален замисъл, дизайн и текуща практика, (pdf)

Спасяване на еврозоната – механизми и перспективи, (pdf)

Бъдеще на еврозоната и България, (pdf)

България и еврото – ползи /разходи, (pdf)

За лекторите:

Д-р Десислава Николова се занимава професионално с макроикономически анализ от 1997 г. Интересите и са в областта на паричната политика, международните финанси и иконометричното моделиране. Преди да се присъедини към екипа на ИПИ като главен икономист, е работила като икономически съветник към Британското посолство в София и анализатор в отдел „Инвестиционно банкиране” към Райфайзен банк.

Защитила е докторска дисертация върху връзката между валутни курсове и външна конкурентоспособност към УНСС-София. Притежава магистърска степен по икономика от Централноевропейския университет, магистърска степен по МИО и бизнес от УНСС и е специализирала монетарна политика в Оксфордския университет.

Калоян Стайков завършва Амстердамски университет през 2006 г. със специалност Международна икономика. Работи като журналист до 2009 г., след което започва работа като икономист в Център за икономическо развитие. От 2011 г. работи в Институт за пазарна икономика. Интереси – международни финанси, парична и фискална политики, макроикономика.

 

 

Повече за Клуба на икономическите журналисти и за предишните семинари можете да научите тук.

За информация: Мариана Милушева, Координатор на клуба - mariana@ime.bg; 02/952 62 66, 952 35 03