"Бюлетин за ниски данъци" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Седем милиона причини за балансиран бюджет*

Екип от български макроикономисти** / 17.02.2010
През последните дни президентът стана изразител на пълзящата реабилитация на "добродетелите" на бюджетните дефицити. По всичко изглежда, премиерът и правителството също виждат в тази идея политически плюсове и са склонни да смекчават фискалната политика...

ДДС фалити

Петър Ганев / 17.02.2010
През последните 6 месеца непрестанно се говори за задълженията на държавата към бизнеса, основно по посока на неразплатени договори и забавено възстановяване на ДДС. Само преди дни отново излезе информация, че държавата задържа ДДС за над половин млрд. лева (тук). До какво води всичко това?!

Данъчни тенденции в ЕС

Димитър Попов, стажант в ИПИ / 17.02.2010
Тазгодишното издание на доклада „Данъчни тенденции в ЕС” излиза във времена на рязка промяна. Ефектът от глобалната финансова и икономическа криза засяга ЕС с нарастваща сила от втората половина на 2008 година. Европейският съюз е зона със сравнително високо средно ниво на данъчната тежест.

Всеки да спестява в лична сметка (в-к 24 часа)

Петър Ганев / 17.02.2010
През последните 2-3 месеца усилено се говореше за евентуалните промени в пенсионната система, но на всички беше ясно, че реалният дебат ще започне едва когато правителството излезе с официални предложения и разработени варианти. Досега дебатът се водеше на сляпо, тъй като не се знаеше какво замислят различните работни и консултативни групи, но ето че нещата се промениха и голяма част от идеите бяха представени пред обществото.

“Независим съвет за пенсионна реформа”

17.02.2010
...това ни накара да създадем алтернативен “Независим съвет за пенсионна реформа”, в който ще участват водещи български икономисти. Целта на независимия съвет за пенсионна реформа ще бъде да изработи истинска пенсионна реформа, която да осигурява стабилност и устойчивост, както и избор на осигурените кога и при какви условия да се пенсионират и какви осигурителни вноски да плащат.

Фискалният резерв – размерът има значение

ИПИ / 17.02.2010
След резкия си спад в края на 2008 г., когато правителството изхарчи над 3,2 млрд. лева за последния месец на годината, през декември 2009 г. фискалният резерв се сви само с 424 млн лева. Въпреки това относително слабо намаление в сравнение с предходните няколко години, за първи път от 2005 г. фискалният резерв отбеляза годишен спад през 2009 г.

Оправдание няма – време е за намаление на осигуровките

Георги Ангелов / 17.02.2010
Още от началото на 2009 година се опитвахме да обясним, че е добре да се намалят осигуровките по-сериозно, тъй като това ще облекчи пазара на труда и ще насърчи създаването на работни места. Ако това беше направено навреме, можеше да се разминем с бързото увеличаване на безработицата, както и по-леко да минем през кризата.

Кампания на ИПИ: „Разходите на българската държава”

17.02.2010
От началото на 2010 ИПИ започва нова кампания, която чрез наблюдение и анализ на държавните разходи ще оценява прозрачността, обосноваността и ефективността им. Дългосрочната цел е намаляване на разходите на държавата и повече свобода за гражданите.