"Бюлетин за ниски данъци" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Алтернативният бюджет на ИПИ

11.12.2008
Шестият пореден Алтернативен бюджет с ниски данъци на Институт за пазарна икономика беше представен наскоро, в периода между първо и второ четене на Бюджет 2009 в парламента. Алтернативните бюджети на ИПИ винаги са имали за цел да покажат един различен поглед върху държавните финанси, изграден върху вярването, че промените в България са възможни и то не отложени във времето, а предприети сега, на момента.

Митовете за бюджет 2009 … и пазара*

Светла Костадинова / 11.12.2008
На обсъждане на проекто-бюджет 2009 изминалата седмица в Парламента бяха изказани няколко абсолютно погрешни тези, които обаче сякаш завладяват публичната дискусия у нас. Истината е, че ако бяха верни сега щяхме да сме по-бедни от някои африкански държави. Ето и подробностите с пояснение защо твърденията са абсурдни.

Алтернативен бюджет с ниски данъци 2009

Георги Ангелов / 11.12.2008
За шести пореден път подготвяме алтернативен бюджет с ниски данъци и това все повече се превръща в традиция. Въпреки критиките към държавните бюджети от всякакви посоки, на практика алтернативният бюджет остава единствената цялостна алтернатива за публичните финанси, представяна в страната.

Къде е договорът? Какъв договор?!*

Светла Костадинова / 11.12.2008
Всеки път, когато предлагаме приватизация на пенсионната система един грандиозен, и едновременно несъстоятелен аргумент гръмко се поставя на масата от всички противници: договорът между поколенията задължава всеки работещ да заделя пари от заплатата си, така както и ние ще разчитаме на работещите когато се пенсионираме...