За блокадата и свободата

В сферата на икономиката, едно действие, обичай, институция, закон не пораждат само един ефект, а серия от ефекти. От тези ефекти само първият е незабавен: той се появява едновременно с причината – той е видим. Другите се проявяват впоследствие – те не са видими. Щастие е, ако могат да се предвидят.

Разликата между добрия и лошия икономист е, че единият се придържа към видимия ефект, а другият обръща внимание не само на ефекта, който се вижда, а и на този, който трябва да се предвиди.

                        Фредерик Бастиа*

Управляващите изчисляват ежедневно загубите от затворената граница с Гърция. Гледаме по телевизията как тировете стоят блокирани и лесно може да си представим какво им е на хората и как това се отразява на бизнеса. Премиерът и министри посетиха граничен пункт и заплашиха с дело на европейско ниво. Туристическият бранш също се включи сред потърпевшите.

Случката показва нагледно как една група в обществото и неспособността на институциите, които трябва да гарантират спазването на правилата, оказват пагубно влияние върху всеки, който иска да работи и да се грижи сам за себе си.

По-важното е, че в България има стотици случаи на подобни „блокади" пред предприемачеството, най-често произлизащи от намесата на държавата:

  • Блокадата на администрацията, която често вярва, че всички трябва да се нагаждат спрямо нея, а не обратното;
  • Блокадата, която почти всеки трети приет закон налага под формата на нови изисквания, ограничения и разходи;
  • Блокадата на общата данъчна тежест, която не позволява на работещите да разполагат с повече от изработеното от тях.

Всъщност, няма смисъл да продължаваме, защото всеки читател може да даде собствените си примери за ежедневни блокади, които му причиняват проблеми, разходи и невъзможност да работи свободно. Всички те налагат десетки милиони левове разходи всеки ден, но за съжаление няма да ги видим по телевизията.

 

 

* За повече информация: http://www.easibulgaria.org/bg/personalities/frederic-bastiat/tova-koeto-se-vijda-i-tova-koeto-ne-se-vijda

 


Свързани публикации.