Статии ISSN 1313 - 0544

ВЛАСТ ЗА РАБОТНИЦИТЕ – ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ОСИГУРИТЕЛНАТА СИСТЕМА В ЧИЛИ

Автор: Хосе Пинера / 07.11.2008
Оцени тази статия:

Един призрак броди по света. Това е призракът на банкрутирали правителствени осигурителни системи. Разходопокривната система, която властва през по-голямата част на 20 век има един фундаментален дефект, дефект, който се корени в погрешната концепция за това как човешките същества действат: тя разрушава, на индивидуално ниво, връзката между вноски и пенсии - с други думи между усилие и отплата. Когато това се случи в огромен мащаб и за дълъг период от време финалният резултат е катастрофа.

„Един призрак броди по света. Това е призракът на банкрутирали правителствени осигурителни системи."

В Чили законът за пенсионната реформа от 1980 година въведе революционно нововъведение. Законът даде на всеки работник правото да излезе напълно от правителствената пенсионна система и вместо това да внася бившите осигуровки в частно управлявана лична пенсионна сметка (ЛПС). Тъй като 95% от работниците избраха системата на ЛПС, крайният резултат беше "приватизация отдолу нагоре" на чилийската осигурителна система.

Когато празнувахме първите 21 години от тази реформа резултатите говореха сами за себе си...

 

Книгата е достъпна тук - на български! (pdf)

 

„Хосе, благодаря ти, че дойде в Остин, за да споделиш своята мъдрост. Поздравления, беше полезно."

- Джордж У. Буш

„ Реформата на чилийската пенсионна система беше критична - някои я нарекоха майката на всички реформи - за икономическия успех на Чили. Можем да научим много от смелата инициатива на твоята страна."

- Мак Макларти

Ръководител на екипа към президента Бил Клинтън

„ Ти промени из основи дебата за общественото осигуряване. Накара ни да мислим не само за скованата статистика, но и за това как най-добре да подкрепим човешкия дух."

- Джон Касич

Бивш директор, House Budget Committee

" Посетители от цял свят пристигат, за да видят как могат да вземат нещо от промяната в Чили. (Пенсионната реформа) помага на Чили да се превърне в страна на малките капиталисти."

- The Economist

"Хосе Пинера е пенсионерския еквивалент на Хосе Карерас или Пласидо Доминго. Сграбчете, изпросете, вземете назаем или откраднете билет за да го чуете."

- Бил Джеймисън, икономически редактор, Лондон Съндей Телеграф