Преглед на стопанската политика ISSN 1313 - 0544

В памет на Ханс Рослинг

Автор: Петър Ганев / 10.02.2017
Оцени тази статия:

Тази седмица почина един от най-силните гласове на разума по темите бедност и неравенство в световен план - Ханс Рослинг. Професорът по международно здраве в Каролинския институт (Швеция) се превърна в световна сензация през 2006 г., когато представи работата си на TED конференция в Монтерей (Калифорния). Използването на огромно количество данни и невероятни визуализации направиха неговата презентация най-бързия курс по международно развитие и динамика на бедността в света. Видеото е достъпно тук.

Ханс Рослинг неуморно разбиваше митове за световното развитие, като често мотото му беше "не се панирайте". С няколко прости въпроса можеше да изведе на преден план невежеството, дори в рамките на изключително начетена група, като първо покаже, а после обори грешни схващания за реалностите в "развития" и "развиващия се" свят. Последното деление - "развит" срещу "развиващ се", беше изключително омразно на Ханс. Подобно удобно поставяне в рамки и празнословие беше именно това, срещу което той се бореше. Докато всички се панираме, светът всъщност става едно по-добро място за живеене. Ако се съмнявате в последното, вижте презентацията на Рослинг за магическата пералня тук.

Това, което промени живота на Ханс, беше създаването на фондацията "Gapminder" през 2005 г. (www.gapminder.org). Името идва от познатото до болка предупреждение в лондонското метро: Mind the gap. Фондацията създаде страхотни инструменти за работа с данни, които всъщност бяха в основата на тази и всички последващи презентации. Синът на Ханс - Ола Рослинг, беше "откраднат" от Гугъл за няколко години, но през 2010 се завърна в "Gapminder", постепенно влезе в обувките на баща си и сега фондацията е общо взето в сигурни ръце.

"Gapminder" не просто визуализира данни, а успява да направи посетителя непосредствен свидетел на реалността. Един от най-вълнуващите проекти на "Gapminder" се каза "Dollar Street" - нещо като улица на развитието. Този инструмент позволява на всеки един да се разходи по улицата на развитието в различни точки на света и да види реалните условия, в които живеят семействата спрямо техния доход. Може да разгледате техните лица, къща, спалня, баня, техника, въобще какво ли не - включително и с какви подправки разполагат. Всичко това е представено спрямо дохода на семейството и страната, в която живеят. Може да разгледате "Dollar Street" тук.

В материал, посветен на Ханс Рсолинг, нашите приятели от FEE (виж "Remebering the Man Who Turned Numbers Into Hope") напомнят думите на Фредерик Бастиа, че най-лошото за една добра кауза е не тя да бъде умело атакувана, а да бъде непохватно защитена. Ханс защитаваше каузата на свободата и развитието по един брилянтен начин. В най-събран вид работата му може да се види в едно съвсем кратко видео: "200 Countries, 200 Years, 4 Minutes - The Joy of Stats".