Успешна приватизация на „ Юрий Гагарин БТ”

През изминалата седмицата се осъществи приватизацията на едно от дружествата на „Булгартабак Холдинг” – "Юрий Гагарин БТ”. Това е първата голяма сделка от т.н. „Стратегията за приватизация и преструктуриране на “Булгартабак Холдинг”.

Ние бихме искали да дадем нашата положителна оценка за случилото се.

Малко факти

"Юрий Гагарин БТ е създадено през 1964 г. То е единствен производител в България на опаковки, филтърни пръчки, нестандартно оборудване и резервни части за цигарената и тютюневата промишленост. Площадката на предприятието, с площ от 101 883 кв. м., е разположена в Северната индустриална зона на гр. Пловдив, в близост на Пловдивския международен панаир. Производствените и административни сгради са на площ от 26 000 кв. м., а складовите помещения – 10 000 кв. м. Броят на заетите понастоящем е 710 души.

От 1993 г. до началото на месец септември 2006 г. в България бяха осъществени 2 918 приватизационни сделки на цели предприятия и 3992. на миноритарни пакети от акции. Преди осъществяването на приватизационната сделка с „Юрий Гагарин БТ” дружествата с над 50% държавно участие бяха 6, а дружествата с под 50% са 56(1)

"Булгартабак Холдинг“ продаде своя дял от 80.57% в предприятието чрез Българската фондова борса на два смесени закрити аукциона на 3 октомври. Акциите бяха разделени на два пакета: мажоритарен (67% от капитала) и миноритарен (13.57%). Останалите 19.43% се търгуват на борсата. При мажоритарния дял минималната цена за акция беше определена на 33.51 лв., (общо 22.54 млн. лв.) за 67%. Постигната средна цена надвиши минималната и достигна 41.04 лева за акция или общо сделката е на стойност от 27 606 541 лв. При пакета от 13.57% беше предвидено книжата да се продават поединично на минимална цена от 31.16 лв. за акция. В сесията за миноритарния пакет на дружеството достигнатата средна цена беше 36.71 лева за акция и постигнатата обща сума е 4 827 989 лв.

Все още не е обявен официалният нов собственик на дружеството. По неофициална информация интерес към покупка на печатницата са проявили над 10 чуждестранни и български компании.

Защо и как трябва да се приватизират и останалите дружества на „Булгартабак Холдинг”

Абсурден е стремежът на държавата да се намесва в пазарната икономика, стремейки се да „регулира” и „управлява”. Това изначално е обречено на провал. В повечето развити икономики държавата се стреми да не изземва функциите на частният сектор. Държавното притежание на активи е част от нерегламентираната й намесата в икономиката, като притежаването им трябва да бъде аргументирано. При липса на релевантни аргументи държавното стопанисване на активи е нелегитимно. С опитите й да „регулира” свободните пазарни детерминанти тя изкривява пазарните сигнали и изкуствено пренасочва труд и капитал в неконкурентно способни сектори от икономиката.

След влизането в ЕС и отпадането на митата за внос, демонополизирането на тютюневия бизнес ще се случи по естествен пазарен начин, защото по-ефективните производители ще изместят ниско ефективните. Освен това през следващите години акцизите върху местните цигари постепенно ще нарастват (в момента те са в размер на 37.5 евро за 1 000 цигари), за да се достигне изискваното от Европейския съюз минимално ниво от 64 евро за 1 000 цигари. Това ще гарантира появата на относителна загуба на конкурентност спрямо чуждите производители.

Основните положителни аспекти от приватизацията на дружествата могат да се сведат до: 1) по-голяма конкурентноспособност; 2) по-рационално използване на инфраструктурата; 3) по-голяма прозрачност към потребителите; 4) по-голяма ефективност; 5) по-голяма иновативност; 6) по-добро качество на предлаганите продукти.

Съществуват следните приватизационни процедури установени в закона за приватизацията и следприватизационния контрол:

  1. публично предлагане;

  2. публичен търг;

  3. публично оповестен конкурс;

  4. централизиран публичен търг.

Най-добрият от тях е чрез листването на дружествата на фондовата борса (както беше осъществена сделката с „Юрий Гагарин БТ”). По този начин, от една страна ще се спазят принципите на пазарната икономика, ще се постигне максималната възможна цена (определена от свободните движещи сили на пазара) и в най-голяма степен ще се изпълни изискването за прозрачност при приватизационните сделки, а от друга ще се повиши доверието на чуждестранните инвеститори в българския капиталов пазар.

 

–––––––––-

(1) По данни на Агенция за приватизация

 


Свързани публикации.