Съкращения за благото на всички

 

Във вторник председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов заяви през полицейският синдикат, че 30% съкращения в МВР ще осигурят 50% ръст на заплатите в системата и това предизвика дебат в публичното пространство. Като се има предвид размерът на служителите от 63 000 души и по-конкретно полицаите, които представляват повече от две трети, предложението изглежда напълно приемливо и дори належащо.

Данни на Евростат от миналата година показаха, че в България съотношението полицаи-население изпреварва почти всички европейски държави. Така например, България има два пъти повече полицаи от Австрия, Люксембург, Германия, Исландия и три пъти повече от Холандия, Румъния и Норвегия.

От друга страна, страната показва меко казано незадоволителни резултат по отношение на извършените престъпления и тяхната разкриваемост.

Ясно е, че положението е доста тревожно и е нужна реформа към повече ефективност, а не наливане на още около 700 млн. лева просто за увеличаване на заплатите. Разбира се, едно драстично съкращение ще разбуни доста духовете, но това е рационалното решение и определено могат да се намерят много неефективни структури на МВР, от които просто няма нужда или задържат прекалено много ресурси.

Точно в условията на криза държавата трябва да преосмисли всичките си разходи и да се опита да рационализира функциите си само до наистина необходимите. Навлизането на частни фирми в сектора на сигурността показва, че държавата не може да осигури тази „услуга" достатъчно ефективно, а големият брой заети не повишава качеството, а е само загуба на средствата на данъкоплатците. 


Свързани публикации.