Преглед на стопанската политика ISSN 1313 - 0544

„Съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ „Белене”?”

Автор: Красен Станчев / 13.07.2012
Оцени тази статия:

„Съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ „Белене”?”

Твърдо НЕ на референдум за АЕЦ „Белене”

(Отворено писмо до гражданите на България)[i]

 

Всъщност, ако има референдум по този повод, въпросът трябва да е „съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ „Белене” и ако да – колко?”

Преди време бившият министър-председателят г-н Симеон Сакскобурготски беше казал: „Хубаво ще бъде да си имаме още една АЕЦ”.  Защо – не обясни. Откъде ще се вземат пари и какво ще я правим след като я имаме – също. Сега същото прави г-н Сергей Станишев с няколко свои колеги по партия и кабинет. 

Сигурно си спомняте, че първият забърка кашата около възстановяването на проекта за АЕЦ „Белене”. БСП я досвариха – има площадка, за която според тях всички сме платили – има, няма около 1,5 милиарда лева. Между другото, плащането е през сметките за ток и данъците. И сега трябва, пак според тях, ние другите да дадем още 20 милиарда, за да може някой друг да разполага с, да управлява и да продава на нас самите електричеството от АЕЦ „Белене”. Това било нужно, за да остане България в най-престижния клуб на държавите с ядрена енергетика.

Не Ви ли прилича на вица за циганина, копчето и балтона – имам копче, искам да му пришият балтон? Държави като Австрия, Италия, Полша, вече и Германия се отказаха от ядрената енергетика и без да са членове на ядрения клуб вървят напред и гражданите им живеят по-добре от нас.  Ние, гордият член на този клуб от още 1972 г., сме най-бедната страна в Европа и ако продължаваме с такава неразумна политика, няма изгледи да се откъснем скоро от дъното. Още повече, ако дадем допълнително още 20 милиарда за нещо, което не ни е нужно даже след 2025 г. Доказаха го HSBC, ние от ИПИ и други сериозни анализатори и правителството спря изграждането на централата. Спря го, но не съвсем. Защото не обърна внимание именно на обстоятелството, че нови реактори не са нужни нито на площадката в Белене, нито на тази в „Козлодуй” до 2025 г. 

БСП иска строителството да бъде подновено и продължено. Иска го не с аргументи, а с референдум, и то на принципа „Вярвайте ни”. Откакто свят светува, най-ясният аргумент в полза на мнението, че нещо трябва да се случи, е да го финансираш със собствени средства. Когато давате ваши пари, вие най-вероятно ще поискате известни доказателства, че те не ще отидат отново на вятъра и че ще имате полза от цялото начинание.

Ако някой все пак се пита дали да подкрепи подписката на БСП за възобновяване на АЕЦ „Белене”, ето защо твърденията в нея са неверни и манипулативни:

  1. Токът без АЕЦ „Белене” щял да поскъпне с една трета – кога и защо, след като от новата АЕЦ ще струва над 22 стотинки за киловатчас, а сега средната изкупна цена от електроцентралите е под 10 стотинки?
  2. Ако ние не построим АЕЦ „Белене”, казват, друг (има се предвид Турция) ще построи АЕЦ и ще ни продава ток, вместо ние на нея. Ние (т.е. фирмите износителки на ток, свързани с БСП) вече 10 години продаваме ток на Турция на цена, по-ниска от тази за вътрешността на страната. Всъщност българските граждани през тези години са субсидирали търговията на фирмите-износителки.  От това упражнение нито ние станахме богати, нито Турция обедня.  Тя дори попадна в списъка на десетте най-бързо развиващите се страни в света.
  3. Инициативата имала смисъл, защото АЕЦ „Белене” била ключът към ВЕИ на приемлива цена и към развитието на „зелена икономика”. Това откритие за атомната енергетика явно не го знаят в Германия, защото решиха да спрат техните АЕЦ за сметка на развитието на ВЕИ.  А сега сериозно: развитието на технологиите ще изравни цената на електроенергията от ВЕИ с предполагаемата цена от АЕЦ „Белене” още през 2015 г., след което ще е по-ниска, докато от АЕЦ ще расте поради непрекъснатите изисквания за повишаване на сигурността.
  4. Най-съвременната АЕЦ „Белене” щяла да създаде у нас „съвременни” работни места (колко – не се казва); всъщност, погледнато сериозно, в съвременните АЕЦ с такава мощност 200, най-много 500 специалисти.
  5. С АЕЦ „Белене” българската енергетика би била модерен отрасъл, а без нея ще бъде доведена до мизерно съществуване. Точно обратното. И сега, и в бъдеще – даже и след 2025 г., България (съответните фирми) ще изнася от наличните мощности и ВЕИ до 10 милиарда киловатчаса електроенергия и без АЕЦ „Белене”.  А модерната енергетика, според тенденциите в развития свят, днес се основава на енергийната ефективност и възобновяемите източници.
  6. Твърди се, че АЕЦ „Белене”, като всяка такава централа допринасяла за повече сигурност – да се твърди това след Чернобил и Фукушима е, меко казано, издевателство. А след като доставките на горива са само от Русия – национално предателство.

Списъкът на твърденията без потвърждения може да бъде продължен.

Че всичко около АЕЦ „Белене” произтича от БСП в съдружие с остатъците от ВМРО и АТАКА е закономерно – ретроградна партия – ретроградни идеи.  Тежко и горко на българския народ, ако им повярва.

И накрая нека кажем, че г-н Р. Овчаров е прав, че с повишаването на цената на електроенергията правителството спасява НЕК от фалит, но поради неразумните и неправомерни разходи за АЕЦ „Белене” (направени при управлението на БСП).

Питаме: кой ще спасява България след изхарчването на вятъра на още 20 милиарда лева за построяване на централата? А дали искането за референдум не е опит на бившите управляващи да се спасят от наказателно преследване, каквото би трябвало прокуратурата да повдигне, предвид закононарушения­та, извършени от тях по АЕЦ „Белене”?

Затова твърдо НЕ на референдум за АЕЦ „Белене”.

 

 


[i] Становището на Работна група на Института за пазарна икономика по проекта АЕЦ „Белене” и анализите на ИПИ могат да бъдат намерени на страницата на Института в Интернет (навигацията в текстовете е дадена в: http://ime.bg/bg/articles/pismo-do-g-n-sergei-stanishev-1/