Страхотна“кръгла маса“ по ARD

Тази вечер в традиционното си политическо дискусионно шоу по АRD водещатажурналистка Сабине Кристиянсен беше поканила

Ханс-Дитрих Геншер (бивш външен министър на ФРГ до 1992)
Рудолф Шустер (президент на Словакия)
Гюнтер Ферхойген (комисар по разширяването на ЕС)
Георг Милбранд (министър-председател на провинция Саксония)
Бернд Циземер (главен редактор на Ханделсблат)
и други.

Темата беше: „Съдбоносният въпрос: дали бъдещето на Германия щесе решава на Изток?“

Дискусията се въртеше около разширяването на ЕС и свързаните с товавъпроси на конкуренцията за работни места и на престъпността. Имашеразмени на реплики, някои от които искам да спомена на всяка цена.

1. Съзнателно или несъзнателно, отново беше направена страхотна безплатнареклама на Словакия. Поне 20 пъти споменаха за нейната облекчена данъчнасистема и прочутата максимална ставка от 19%. Водещата направи грешката,да провокира Шустер, не е ли това данъчен дъмпинг на гърба на ЗападнаЕвропа, който ‘краде’ работни места. При което Шустер отговори многоучтиво горе долу така: „Вижте, не ние на вас, а вие на нас ни ‘откраднахте’всичките квалифицирани работници. Нашите най-добри лекари, техници,програмисти, работят в Западна Европа. Имам стотици лични приятели,каза той, които напуснаха Словакия. Ние бяхме длъжни като управляващида поемем отговорност и да направим накрая нещо, за да бъде тази тенденцияпрекратена“ . Да не забравяме, че Шустер беше наложил вето на данъчнатареформа, но въпреки това сега я защити.

След това някой се обади, че ниските данъци били за сметка на ромите,на които сега орязали помощите. Тук за голяма изненада се намеси социалдемократътФерхойген, който каза така „Мислите ли, че действително помагатена ромите, като им давате детски помощи да имат 7 деца?“. Следтова и Ферхойген и Шустер обясниха, че организатори на тези протестиса били лихварите в ромските махали, които сега са вече прибрани натопло и с протестите се е приключило окончателно.

Освен това Шустер намекна че не в Словакия, а в Германия ДДС за хранителнитепродукти е само 8%. При което се намеси Геншер и каза, че вместо Шрьодерда се оплаква от ниските данъци в новите членове, да седне и да помисликак данъците в Германия да бъдат намалени до източноевропейски нива.

Тогава се намеси и Ферхойген, който каза ясно и след това нарочно гоповтори, за да стане ясно на всички:

„В ЕС НЯМА НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА МИНИМАЛЕН ДАНЪК И АКО ПИТАТНЕГО, СКОРО НЯМА И ДА ИМА !!!“

Тук естествено направо съжалих, че това предаване не се гледа в БГ.Щеше да затвори на доста ляво ориентирани политици, като Божков и Прохаски,устата.

Ферхойген продължи, че единственото ограничение на ЕС е по отношениена неравното третиране. Той спомена примера на Полша, която е ималана територията си БЕЗДАНЪЧНИ ЗОНИ и единични големи инвеститори с 0%данък, но лично с неговата намеса тази практика на избирателен данъченрежим е вече В МИНАЛОТО.

 

 

© Коментарните материали от Прегледана стопанската политика са обект на авторско право. При използванетоим е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатватматериали от бюлетина (за абонамент: [email protected]).


Свързани публикации.