Спрете финансирането на организации, които унищожават свободата*

Парите от данъци не трябва да отиват в групи, които спъват икономическия просперитет

 

Смятате ли, че парите от вашите данъци трябва да се използват за финансиране на организации, пропагандиращи по-високо данъчно облагане? Е, точно това се случва в момента. Новата, контролирана от републиканците, Камара на представителите, освен да намалява големи, разточителни и ненужни разходи, трябва да спре финансирането на тези програми и действия, които са откровено разрушителни.

Някои републиканци вече представят законопроекти за частично или пълно спиране на финансирането с пари на данъкоплатците на Националното публично радио (НПР). В своя защита от организацията твърдят, че държавното финансиране представлява само 2 процента от бюджета му. Ако обаче се отчете и субсидията за филиалните му станции общият размер на държавната субсидия формира вече около 20 процента от неговия бюджет. НПР се е възползвало от това привилегировано положение в продължение на години, служейки като трибуна за тези, които пледират за повече държавни субсидии и високи такси – всичко това, което е допринасяло за подкопаването на американския просперитет и създаването на работни места. Американците, които искат да слушат гласа на левите вече си имат MSNBC, повечето от най-големите мрежи и вестници на големите градове. НПР няма да слезе от ефир без субсидиите на данъкоплатците, тъй като много леви като Джордж Сорос ще продължат да наливат пари в дейността му. Данъкоплатците не трябва да бъдат принуждавани да плащат нито един цент за подпомагане на пропагандата на НПР.

Администрацията на Обама твърди, че иска да се съсредоточи върху създаването на програми за заетост. По същото време обаче, нейните собствени агенции, като например Агенцията за защита на околната среда (АЗОС) и Министерството на финансите, разработват правила, които ще унищожат основни права на неприкосновеност на личния живот и ще попречат на частния сектор да създава работни места.

От една страна, АЗОС усилено се бореше да провали производството на енергия и откриването на нови предприятия, което не се хареса републиканците. В същото време, финансовото министерство възстанови крайно деструктивно предложение от времето на Клинтън. Специално на Финансовото министерство на Обама бе предложено преобръщане на действащото право, което би принудило американските банки да докладват на чужди правителства за лихвите, платени на всички непостоянно пребиваващи чуждестранни граждани. Данъчната администрация призна, че няма полза за тази информация, но ефектът от предложената наредба най-вероятно ще изпрати стотици милиарди долари вън от щатската икономика, необходими за чуждо разследване, като това би унищожило много американски работни места. Чуждестранни граждани са инвестирали пасивно 10.6 трилиона долара в Американската икономика. Подлагането им на риск от страна на щатското правителство е едновременно безразсъдно и подло спрямо всички онези, които си търсят работа.

Добре известният Дан Мичъл, данъчен икономист от Института Катон, отбеляза: „Данъчната администрация се провали в осъществяването на анализа разходи-ползи, изискван от Наредба 12866 и действа в нарушение на действащото законодателство, което си поставя за цел привличането на чужд капитал за американската икономика”. Г-н Мичъл отбеляза: „Новата Републиканска камара трябва да спре финансирането на Финансовото министерство и данъчната администрация, нужно им, за да продължат това нелегално, унищожаващо работни места законодателство”. Проваляне в това начинание би означавало, че републиканците също са толкова неосъзнати, колкото и демократите, когато става дума за спиране на пречките пред икономическия растеж, създаването на работни места и личната свобода.

От десетилетия американските данъкоплатци финансират международни организации, които насърчават политики в противоречие едновременно с интересите и финансовото благополучие на САЩ. В тази връзка бяха извадени много разкрития относно дейността на ООН. Малко известно е, че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогресивно се превръща в оръдие за пропаганда на страни с високи данъци като Франция и международната бюрократична класа, която живее на гърба и печели от разширяване на правителството.

Първоначално, ОИСР е създадена с цел насърчаване на икономическото сътрудничество и търговия между развитите страни, и с цел да предоставя полезна икономическа статистика. Същевременно, през последните години, ОИСР влага доста повече ресурси и енергия в пледиране за високи данъци и повече държавни разходи в САЩ и навсякъде другаде (което е особено иронично, при положение, че заплатите и допълнителните доходи на бюрократите от ОИСР са освободени от данъци). Икономическата политика, проповядвана от ОИСР, би намалила икономическия растеж, създаването на работни места и личната свобода в САЩ и няма причина американските данъкоплатци да финансират организация, която би ги направила по-бедни и по-малко свободни. Републиканците ще имат възможност да съкратят държавното финансиране (което представлява около една четвърт от бюджета на ОИСР), при положение, че действащата в момента бюджетна резолюция изтича през март.

Тези, които насърчават разширяване на правителството и неговите репресивни данъци, разходи и регулаторни действия, могат да бъдат спрени, само ако народните представители на данъкоплатците са готови да се лишат от освободените си от данъци заплати и висок стандарт на живот. Ще има ли новата Републиканска камара смелостта да го направи? Или няма да предприеме нищо, както обикновено?

 

Статията е публикувана за първи път във вестник „Washington Times“ в понеделник,10 януари 2011 година. Оригиналният текст е достъпен тук. Преводът е с любезното позволение на автора. Преводът е на Милен Желев – стажант в ИПИ.

** Ричард У. Ран е старши сътрудник в Института Катон и председател на Института за глобален икономически растеж. Той е председател на Консултативния съвет на ИПИ.

 


Свързани публикации.