Ще излезем ли от рецесията през втората половина на 2010 г.?

Данните за БВП за второто тримесечие на 2010 г. (според експресната оценка на НСИ) показват продължаващ спад на икономиката и през периода април-юни. Спадът от 1,5% за второто тримесечие, обаче, е значително по-бавен от този за януари-март (-3,6%) и идва в унисон с нашата прогноза за свиване от 1,3%. От страна на предлагането, селското стопанство дори отбелязва лек ръст през второто тримесечие от 1,6%, индустрията вече почти е извън „червената зона” с минимален спад от 0,3%, а брутната добавена стойност при услугите намалява с 1,7%. Както и през първото тримесечие, обаче, имаме сериозно свиване с 3,7% при т.нар. корективи. Последните включват нето данъци (т.е. данъци минус субсидии) върху продуктите, неприспадаем данък върху добавената стойност и мита върху вноса. Т.е. техният спад отразява намалението на данъчните приходи в началото на тази година. С възстановяването на вноса, което плахо започва да се наблюдава през последните месеци, може да се очаква и това перо да се подобри през следващите тримесечия.

От страна на търсенето, хубавата новина е свиването на инвестициите само с 1,4% на годишна база през април-юни, спрямо спад от 14,9% на годишна база през предходното тримесечие. Очевидно за това са допринесли както ниската база от миналата година, така и продължаващото изплуване на промишлеността. Имайки предвид още по-ниската база на инвестициите от третото и четвъртото тримесечие на 2009 г. (когато беше регистриран спад от над 35%), най-вероятно инвестициите през втората половина на 2010 г. ще отбележат положителен ръст. Крайното потребление, обаче, остава подтиснато, като показва спад от 9% за второто тримесечие – нищо неочаквано, като се имат предвид месечните данни за продължаващ спад в търговията на дребно. Вътрешното търсене едва ли успее да отбележи положителен ръст преди края на тази година, което ще действа и като основна „тежест” върху растежа на икономиката от страна на търсенето.

Все пак нашите очаквания са за слаб положителен растеж на БВП през втората половина на 2010 г., който от страна на предлагането ще се държи както на добрата зърнена реколта, така и на индустрията, която би следвало да излезе „на зелено” от третото тримесечие нататък. От страна на търсенето основен двигател на растежа ще бъдат инвестициите, дори и само заради ниската база от 2009 г. Като цяло, през второто полугодие очакваме ръст на БВП от около 2,6-2,7%, като за цялата година икономиката най-вероятно ще отбележи слаб ръст от около 0,4-0,5%.   


Свързани публикации.