Ръст на доходите на самонаетите при ниски данъци

Миналия месец показахме, че при намаление на данъка върху доходите, данъка върху печалбата и осигурителните вноски до 10% работещите на трудов договор ще почувстват значително нарастване на чистите си доходи. Увеличение на средната заплата е над 30%, за хората с най-ниски и най-високи доходи увеличението ще е около 25%, а за т.нар. средна класа увеличението ще е около 35-45%. Това е така, тъй като в момента средната класа плаща най-високи данъчни ставки. Този път ще разгледаме ръста на доходите на самонаетите при въвеждане на 10% ставка за преките данъци.

Таблица 1: Самонаети – пределна данъчна ставка

В момента самонаетите са задължени да плащат за първите 1200 лева от месечния си доход 35% осигуровки върху брутния си доход – 29% осигуровки за пенсия и 6% осигуровки за здравната каса. Доходът след изваждане на осигуровките подлежи на облагане с дължи данък върху доходите със ставки между 12% и 29%. В резултат на това пределната ставка за хората с брутен доход до 1200 лева /нетен доход до 600 лева/ първоначално расте и достига 54%, а след това спада до 29%. Следната ставка също не е равномерна – тя започва от 38% за най-ниските доходи, достига до 49% и след това започва да спада.

Графика 1: Самонаети – нарастване на доходите при 10% данъци

  

Намалението на данъците и осигуровките до 10% ще окаже значително влияние върху доходите на самонаетите. Средното увеличение на нетния доход в резултат на намалението на данъците е над 35%. Нека разгледаме един пример: едноличен търговец има брутен доход от 1000 лева. При сегашните нива на данъчно-осигурителната тежест той плаща 350 лева осигуровки и 131 лева данък, т.е. той внася в хазната обще 481 лева. На него му остава чист доход от 519 лева. При 10% данъци и осигуровки същият човек ще заплати 100 лева осигуровки и 78 лева данък. Чистият му доход е 822 лева, което е с над 400 лева повече от настоящия му чист доход. С други думи, чистият доход на човека в разгледания пример нараства с 58%.


Свързани публикации.