Реформи на пенсионните системи по света

Word Format (Word Format)

Скорошен доклад на Естел Джеймс от Националния център за икономически анализи National Center for Policy Analysis) прави преглед на реформирането на пенсионно осигурителните системи по света, с пълно или частично въвеждане на частно пенсионно осигуряване ( към текста). Темата е особено актуална предвид дискусията в България през последните месеци, относно рисковете пред настоящата система, която се основава на разходно-покривен принцип.

1/ Според данните от изследването повече от 80 милиона трудещи се по света имат възможност да се осигуряват и в индивидуални партиди (в повечето случаи частично частно пенсионно осигуряване). Става въпрос за Чили, Швейцария, Холандия, Великобритания, Аржентина, Австралия, Колумбия, Дания, Перу, Унгария, Казахстан, Боливия, Мексико, Уругвай, Салвадор, Полша, Хонг-Конг и Швеция (подреждането е според годината на въвеждане на реформата, а периода е 1982-2000 г.).

2/ Относителният дял на населението над 60 години в световен план е около 10%, като тенденцията е за двойно нарастване през следващите тридесет години. Това на практика ще постави пред невъзможност да функционират разходно-покривните системи в страните, които не реформират модела на осигуряване.

3/ Авторът сравнява ефективността на частните и държавните фондове с показателя – брутна доходност на фонда минус нарастването на дохода на глава от населението. Средните стойности на индикатора показват положителна възвращаемост от 4% за частните фондове и отрицателна възвращаемост от 8,4% за държавните фондове по света. Именно значителната разлика в рентабилността ще бъде предпоставка за все повече страни да възприемат или да увеличават относителния дял на частното осигуряване. Колкото повече това се отлага във времето, трудностите и проблемите постоянно ще се увеличават. Пенсионното осигуряване, подобно на много други сфери на икономиката, показва значително по-добри резултати, когато системата се основава на индивидуални решения и индивидуална отговорност, т.е. когато се осъществява от частно-правни субекти.

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.