Първа заплата за 2017 – повече пари за осигуровки

Първият месец на 2017 г. вече е към края си. Повечето работещи българи тези дни получават своите възнаграждения за месец януари. Ако се вгледате по-внимателно във фиша си, ще забележите, че има промяна, а именно вноските за пенсия са се повишили. Ако брутната Ви заплата е останала непроменена, то нетната Ви заплата след данъци и осигуровки на практика е станала по-ниска.

Разликата в личната вноска за пенсии между декември 2016 и януари 2017 е 0,44 пункта или при брутна заплата от 1000 лева, това са 4 лева и 40 стотинки, които, вместо в джоба Ви, са отишли по посока на НОИ. Работодателят Ви също е отделил допълнителни 0,56 пункта за пенсионната Ви осигуровка, или по 5 лева и 60 стотинки в примера с брутна заплата от 1000 лева.

Не трябва да забравяме, че следващата година това ще се повтори, тъй като е предвидено ново покачване на осигуровките за пенсии с още 1 пункт. Покачването е заложено в Кодекса за социално осигуряване  и само ново гласуване в следващия парламент би могло да го отмени, но към момента такава промяна изглежда малко  вероятна. Разгледайте фиша си и сами преценете тежестта на осигурителната ни система, претеглена спрямо обещанието за пенсия в бъдеще.

Напомняме, че сайтът „Моите данъци“ (www.kolkodavam.bg) вече е обновен за новата 2017 година. Страницата позволява на всеки работещ да изчисли данъците и осигуровките, които плаща на държавата, както и да види за какво точно ще се похарчат парите му чрез автоматично генерираната Лична разходна бележка.

Вижте точно колко данъци плащате на www.kolkodavam.bg.

Страницата е съвместна инициатива на Институт за пазарна икономика, Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Инфограф.


Свързани публикации.