Приватизацията е хубаво нещо

Колкото и да не ни се вярва през последните дни станахме свидетели на няколко казуса, в които приватизацията на държавни или общински предприятията е единственият изход за подобрение на създалата се ситуация. Интересното е, че призивите за приватизация идват от тези страни, които досега винаги са били категорично против. За какво става дума?

 

Гражданското неподчинение на работещите в Градски транспорт – Пловдив ще продължи, докато не бъде подписан договор за приватизация на дружеството

След множество съдебни жалби на фирма, участвала в процедурата за продажба на "Градски транспорт – Пловдив", май скоро ще има решение, което ще позволи на фирмата, спечелила търга да подпише договора и да започне да управлява. Това, което обаче е важно, е, че работещите в предприятието настояват за яснота, искат да си получават редовно заплащането, надяват се то да се повиши с времето, както и да се подобрят условията на труд. Революционното в случая е, че работниците вече не разчитат на общината или държавата, защото те са се провалили в управлението.

 

Ако не се вземе бързо решение дали "Булгартабак" ще се извади от списъка на дружества, които се продават по стратегия, държавата трябва да концентрира производството на цигари от четири в една фабрика и да съкрати значително персонала

Това е изявление на изпълнителния директор на холдинга. На всички е ясно, че приватизацията трябваше отдавна да е факт, но знаем какво се случва с всеки министър, който заяви намерение да го осъществи. Два пъти имаше отворени процедури за продажба и все още се мисли как това да стане – чрез борсата или чрез продажба на стратегически инвеститор, какви да са социалните ангажименти на купувача и т.н. Интересното тази седмица е, че самият директор на дружеството заяви, че ако не се пристъпи към реална продажба или преструктуриране, той няма да носи отговорност за резултатите от дейността на дружеството. Това ясно показва, че независимо от протекцията на държавата под формата на регулиране на цените доскоро, промяната в структурата на акцизите на цигарите и т.н. холдингът не се справя успешно с конкуренцията. Другият интересен факт, е че противно на изявленията досега от директори на държавни предприятия, настоящият директор не иска протекции, не иска нови регулации, а обратното.

 

Министърът на отбраната вече е направил предложение проектите за модернизация на армията да се финансират от продажбата на имоти.

Армията притежава множество имоти, които не използва по предназначение, не успява да поддържа в добро състояние и харчи пари от бюджета за ремонт и др. дейности по тях. Българското правителство е на едно от първите места по размер на бюджетните разходи като % от БВП в цяла Европа за перото опазване на обществения ред и сигурност. В допълнение, процесът на модернизация на българската армия, който започна, се очаква да доведе до харченето на още повече средства. На този фон е добре да видим в плановете на министерството продажбата на имоти. Разбира се, приходите могат да се използват по продуктивни или неефективни начини, но това е друг въпрос. Друг аспект е как тези имоти ще се продават – по каква процедура, на каква цена и т.н. Въпреки всички тези условности се забелязва промяна в мисленето и дано този процес продължи.


Свързани публикации.