Преглед на стопанската политика ISSN 1313 - 0544

Преходът, който не се състоя

04.04.2014
Оцени тази статия:

На 31 март 2014 г., ИПИ организира премиера на документалния филм „Преходът, който не се състоя”. Автор на лентата и на книгата, която всеки един участник получи, е журналистът Красимир Лаков. Неговата цел е била „да обрисува началото на преходния период в България от комунизъм към демокрация и да представим някои от хората, започнали промяната”.

За нас беше особено приятен фактът, че много от хората, взели участие в разработването на националната стратегия за преход към пазарна икономика, известна повече като плана „Ран-Ът”, се събраха на едно място отново след близо 25 години.

Заедно със специалните гости - Ричард Ран, Роналд Ът и Марк Блумфийлд, на премиерата дойдоха проф. Иван Ангелов, доц. Боян Славенков, проф. Христина Вучева, Румен Аврамов, д-р Генчо Димов, Рашко Ангелинов – членове на българския екип в изготвянето на програмния документ.

Приятели на ИПИ, съмишленици, представители на научните среди и дипломатическия корпус с интерес изгледаха документалния филм и участваха активно в последвалата дискусия. Водещ на събитието и модератор на дискусията беше Красен Станчев – председател на съвета на ИПИ.

Повече за книгата и филма можете да видите тук.